Kjell A Nordström och Per Schlingmann menar att de pågående kriserna skapar en ny och rörligare verklighet som påverkar allt från våra städer till hur vi jobbar.

HR DAGARNA

»Vi kallar oss för oroliga optimister«

Viruset, bomben och koldioxiden. I Per Schlingmanns och Kjell A Nordströms nya bok möter vi tre stora kriser som samverkar för att välta omkull världen. De målar upp en vision för ledarskap i en ny tideräkning, som de ska presentera under HR Dagarna i oktober.

Spola tillbaka till 2013. I en trädgård på Gotland håller den dåvarande landshövdingen middag. Mellan träden minglar Kjell A Nordström, doktor i ekonomi med en förkärlek för att släppa bizlite-böcker med titlar som Funky Business. Här träffar han Per Schlingmann, känd som Moderaternas spinndoktor och den som lanserade »Sveriges nya arbetarparti«. Nu har han precis lämnat partiet, startat eget och skriver på sin första bok, som han ber Kjell A Nordström läsa. Som inte bara läser, utan även bjuder Per hem till sig. I ett kök i Stockholm uppstår omedelbar kompiskärlek när företagsekonomen öser idéer och vetenskapliga referenser över den nybakade författaren.

Spola fram. Nordström-Schlingmann är på väg att bli ett fenomen. De är inbjudna som huvudnummer på HR Dagarna i oktober, turnerar scener och tv-rutor, har precis släppt boken Momentum och spelat in en podd med samma namn. 

Var och en har sin karakteristika: Per Schlingmann i klassisk affärsskjorta, Kjell A Nordström som rockar en mer vågad stil i bomberjacka. Gemensamt har de förmågan att tala. Fängslande. Som ett par berättare som samlar folket vid lägerelden – kring visioner om vår samtid.

»Vi kallar oss för oroliga optimister«, säger Per Schlingmann. »I Momentum skriver vi om ett nytt paradigm som kommer av de stora förändringar vi ser nu. Vi befinner oss vid år noll av en helt ny tid.«

Per Schlingmann och Kjell A Nordström
»För oss är ett ekosystem där vi skriver en bok, föreläser om boken – och då får nya intryck i interaktionen med andra.«

I sin första bok tillsammans, Urban express från 2014, tecknade de en guide till en ny värld där kvinnor och städer tar allt större roller. Nästa gång, 2021, tog de sig an världen efter covid-19 i Corona express. De skrev den medvetet kort, för att hålla den aktuell och lättillgänglig för en bredare publik. Tanken var att de skulle skriva en uppföljare som fördjupade temat.

»Och när vi gjorde just det, invaderade Putin Ukraina«, säger Per Schlingmann.

Där de hade satt ihop en tvåenighet mellan Viruset och koldioxiden, kunde de nu författa en treenighet med Bomben. Tillsammans formas framtidsberättelsen av dessa tre kriser: coronapandemin, klimathotet och Rysslands krig mot Ukraina. Deras nya bok Momentum fick den långa och självförklarande undertiteln Vad krig, klimatkris och virus förändrar (en liten bok om ett nytt ramverk för världen och organisationer).

»De här tre är extremt påtagliga, kriserna överlappar och förstärker varandra på ett sätt som har fullkomligt brutit av den riktning världen utvecklades mot«, säger Kjell A Nordström.

PER SCHLINGMANN
Per Schlingmann var tidigare chefsstrateg för Moderaterna.

PER SCHLINGMANN

Bor: I Stockholm och på Gotland med fru, två döttrar och en katt.

Gör nu: Lanserar boken Momentum och gör en podcast med samma namn. Skriver både skönlitteratur och fakta, rådgiver och är entreprenör med delägarskap i ett par startupföretagen.

Tidigare i karriären: Mellan 2004 och 2012 kommunikationschef och chefsstrateg för Moderaterna, samt statssekreterare. 

Gör helst utanför arbetet: Mat, dryck och umgås med vänner.

Motto: Glaset är alltid halvfullt. Men också att göra tvärtom vad svenska ordspråk föreskriver om jantelagen och om att inte få ta plats.

De pratar om en logik som har ställts på ända. Slutet på den GUD vi har trott på, akronymen sammansatt av orden globalisering, urbanisering och digitalisering och som vi så självklart har låtit driva all utveckling att de utnämnts till vår tids allsmäktige. I den nya tideräkningen är det andra drivkrafter, och andra regler.

»Vår huvudtes är att sådant vi har uppfattat som konstanter – hur vi jobbar, hur städer ser ut, hur tillväxt uppstår – skiftar och blir rörliga«, säger Kjell A Nordström.

De pekar ut fyra stora områden för nyordningen. Det egenstiftade nyordet »oligoner« beskriver hur globaliseringen ersätts av en regionalisering, medan »donutstäder« talar om stadskärnor som holkas ur för att ge plats åt lokalt liv i kvarter och byar i dess utkanter. De talar om en klimatomställning som vänder upp och ned på begreppet tillväxt och ett arbetsliv som stöps om i grunden.

»Klimatomställningen håller på att driva verklig förändring«, säger Per Schlingmann. 

»I vår del av världen framträder en ny syn på kapitalet, att vägen till en affär ska vara hållbar och att den som kommer närmast noll vinner.«

Per Schlingmann och Kjell A Nordström

»På jobbet beter sig folk som starar som flyger i formation. De tittar på den som är närmast och självkoordinerar sig…«

Kjell A Nordström fyller i att företag gör som vatten – de slutar inte att rinna, utan de hittar en ny väg. Så även när synen på tillväxt förändras.

»Företag vill växa och om de inte kan växa på en ledd så kommer de att växa på en annan. För en del år sedan ansågs det att man skulle diversifiera och företag som Volvo satsade på allt från läkemedel till hockeyhjälmar. Därefter skulle det fokuseras och Volvo sålde av allt. Tar man bort den smalheten, så växer man på bredden igen. Men det kräver även ett annat ledarskap.«

Det är kanske den största organisatoriska förändringen på 60 år, menar han, och lägger till ytterligare en dimension: att man inte längre sitter tillsammans på arbetsplatsen.

»På jobbet beter sig folk som starar som flyger i formation. De tittar på den som är närmast och självkoordinerar sig, så chefen behöver inte gå runt och ge order. Men om en sitter i skärgården och en annan på Mallorca, då måste ledarskapet bli mer artikulerat.«

KJELL A NORDSTRÖM
Kjell A Nordström är en av världens ledande forskare på multinationella företag. År 2000 fick han sitt stora genombrott med den bästsäljande boken Funky Business.

KJELL A NORDSTRÖM

Bor: I Stockholm, granne med Per. Lustigt nog har jag och Eva också ett sommarhus på Gotland.

Gör nu: Engagerad i styrelsearbete, rådgivare åt ett stort antal organisationer, samt gör presentationer i en faslig massa olika länder.

Tidigare i karriären: Pluggat! Under ett tjugotal år verkade jag som forskare vid Institutet för internationellt företagande vid Handelshögskolan i Stockholm, som specialist på multinationella företag.

Gör helst utanför arbetet: Tränar, läser, går på teater och gillar fortfarande att upptäcka nya platser i världen. 

Duon kallar det för ett berättande ledarskap. Att det uppstår nya, kommunikativa krav på ledare att formulera vad organisationer ska göra och vart de är på väg. Men även krav på organisationer för att de ska kunna locka talang.

»HR kanske går från att vara en spetskompetens till att bli något som genomsyrar hela organisationer«, säger Per Schlingmann.

Samtidigt växer gigekonomin och även det påverkar hur arbetslivet ser ut. Inte nog med att platserna som vi arbetar på blir allt fler, med kaféer och coworkingytor, utan själva gig—strukturen kommer att tränga in i företagen, siar de. Allt fler blir alltmer specialiserade och då är det logiskt att man erbjuder sina kunskaper till fler.

»Precis som vi såg entreprenörskap spilla över i att stora företag anammade intraprenörskap, kommer vi att se att man arbetar mer med uppdrag. Inte nödvändigtvis att man köper och säljer utifrån, utan att det händer inom själva företaget«, säger Per Schlingmann.

Per Schlingmann och Kjell A Nordström

»Vi har ett ständigt flöde mellan oss där vi ses och pratar, skickar artiklar till varandra och ibland stannar vi upp och skriver en bok.«

På frågan om vi inte är trötta på chefer efter att ha fått jobba hemma under pandemin, plockar Kjell A Nordström diplomatiskt upp frågan. Visst är vi i genomsnitt lite trötta på trögrörliga, traditionella organisationer. Och visst är det något som företag måste lösa, för ofta finns det två kulturer som drar åt olika håll. Han exemplifierar med Volvo som har skaffat helt nya lokaler ovanför Moodgallerian i Stockholm för dem som arbetar med elbilar, långt från de traditionella dieselfabrikerna.

»Finns det en bransch på jorden som är den mest pressade och går på tårna, så är det bilindustrin. Vill man tjuvtitta på framtiden ska man titta på den.«

Eller för den delen följa Nordström-Schlingmann. Under hela hösten är de ute och pratar om sin bild av det som händer i världen och konsekvenserna för världen i stort och för arbetslivet.

»Vi har ett ständigt flöde mellan oss där vi ses och pratar, skickar artiklar till varandra och ibland stannar vi upp och systematiserar det, exempelvis till en bok. Det är otroligt lustfyllt«, säger Per Schlingmann.

Han jämför det med det berättande ledarskap de pratade om, att det kräver struktur att skriva tillsammans och att man håller koll. Om det blir fler böcker?

»För oss är det ett ekosystem där vi skriver en bok, föreläser om boken – och då får nya intryck i interaktionen med andra. Den här gången gör vi även fyra poddavsnitt innan boken släpps och kanske blir det fler sedan. Men jo, jag är övertygad om att vi kommer att skriva fler böcker tillsammans.«  

Per Schlingmann och Kjell A Nordström är huvudtalare under HR Dagarna.

Läs mer här

Text: Sofia Hallström
Foto: Morgan Norman

Publicerad: tisdag 16 augusti, 2022