Ledare som är mer riskbenägna på sin frtitid fattar aggressivare beslut på jobbet. Foto: Shutterstock

PASSION

Så påverkas chefen av sin hobby

Det är bättre med maratonlöpning än med golf – stor undersökning från internationellt forskarteam.

Att företagsledare gärna sportar på fritiden är ett inte alltför okänt faktum. Att valet av sport påverkar deras ledarskap har också slagits fast i flera studier. Alltför intensivt golf—ande kan till exempel ha negativ ­effekt på företaget, medan maraton kan dra upp företagsvärdet med 5 procent. En vd som är vid god vigör lär fatta bättre beslut, helt enkelt. 

I en nyare studie har ett internationellt forskarteam i stället fokuserat på adrenalinsportande företagsledare och deras beslutsfattande kring skatteplanering – och funnit att ledare som är mer riskbenägna på fritiden också fattar mer aggressiva beslut i jobbet. Detta samband var starkare för vd:ar med större beslutsmakt och finansiella incitament. 732 amerikanska vd:ar deltog i studien, som leddes av ett internationellt forskarteam från Kalifornien, Kina och Singapore.

Publicerad: måndag 19 september, 2022