Johannes Sundlo techprofilen bakom bloggen Fullstack HR. Foto: Anders Bergstedt

TOPPLISTAN

7 smarta 
verktyg till
HR-galaxen

På dagarna driver han konsultbyrå. Men på kvällar och helger förvandlas Johannes Sundlo till techprofilen bakom bloggen Fullstack HR, där HR-medarbetare kan få råd och stöd i den digitala vildmarken. Här tipsar han om sina sju bästa verktyg just nu.


En affär mellan två partners från den bärbara datorn och smartphonen.

1. Compa

»Använder verkligen big data på ett extremt smart sätt. Du kommer att kunna presentera bättre lönebenchmark internt, bättre erbjudanden till externa kandidater och du kan säkerställa att du betalar rättvist. Antingen kommer de att bli uppköpta eller så kommer alla andra att springa efter och göra liknande lösningar. Det vågar jag nästan sätta min arm på.«


människa med megafon, konstcollage.

2. Performica

»Hur ser kommunikationen ut i min organisation? Vem kommunicerar med vem? På vilket sätt? Du kan aggregera den typen av data med det här verktyget, på ett nästan läskigt sätt — även om den personliga integriteten naturligtvis är intakt. Resultatet blir givande insikter om medarbetarnas kommunikationsmönster.«


3. Filtered 

»Filtered gör att du snabbt kan utvärdera kandidater och koppla dem till relevanta jobb. I stället för att ägna mycket tid åt att först testa deras tekniska kunnande och sedan intervjua och utvärdera låter du kandidater jobba med verkliga scenarier. Baserat på deras resultat kan du sedan snabbt se om de är lämpliga kandidater.«


En man och en kvinna bygger ett hjärta från en konstruktör.

4. Largely

»Inga gör bättre reklam för en arbetsplats än nöjda medarbetare. Largely förfinar rekryteringsprocesserna genom att du får mer ut av dina befintliga anställda. Det här verktyget ser till att deras berättelser om arbetsgivaren förs fram till framtida kandidater. Enligt dem själva blir kandidater tre gånger så benägna att söka ett jobb med hjälp av Largely.«


5. Pulse

»Mitt absoluta favoritverktyg. Det är specifikt utformat för Slack och automatiserar och beskriver för resten av världen exakt vad du gör just nu: jobbar hemifrån, sitter i möte, arbetar på ett kafé och så vidare. Så du slipper tänka på att hela tiden låta andra veta var du är och vad du arbetar med. Kanon!«


En kvinna med en bärbar dator sitter på ett förstoringsglas.

6. Ishield

»En assistent som hjälper dig att skriva fördomsfri kommunikation. Det gäller jobbannonser, interna meddelanden och allt möjligt. Det är helt enkelt en AI-lösning som ser om du använder ord och uttryck som kan uppfattas som diskriminerande eller stötande.«


7. Bookclub

»Ett verktyg för fortbildning som är utvecklat helt för den nya jobba hemifrån-eran. Allt är uppdelat i småbitar och fokuserar på hur du verkligen använder nya färdigheter. Verkar lovande!«


Text: Kalle Dixelius
Bilder: SvetaZi / Shutterstock

Publicerad: fredag 9 december, 2022