Fannys förebilder har gästats av över 200 personer, bland andra Magdalena Andersson och Ebba Busch.

RÄTTVISA

»Jämställdhet är inte ett sifferspel. Det handlar om hur vi bemöter varandra«

Under valrörelsen kom samtliga partiledare till hennes studio, bland annat drömgästen Magdalena Andersson. I jämställdhetspodden Fannys Förebilder pratar Fanny Widman med företagsledare, influerare och toppolitiker om hur vi alla påverkas av skeva strukturer. Här berättar hon om sin resa – och de viktigaste insikterna.

Fanny Widman arbetade med försäljning inom IT-branschen, men märkte snart att hon blev bemött på ett oprofessionellt sätt. Olika subtila inviter och att bli behandlad som ett kuttersmycke blev en del av jobbet. År 2018 startade hon det som skulle bli den populära podden Fannys Förebilder, där hon haft över 200 intressanta gäster vid det här laget – inklusive samtliga partiledare. Men också namn som Alice Bah Kuhnke, influeraren Alexandra Nilsson och Hélène Barnekow, som varit vd på Microsoft Sverige.

För HR People berättar hon om… 

…varför hon startade podden:

»En dag satt jag på bussen och fick ett mejl från en kund som mest ville hänga med mig och då tänkte jag: Hur ska jag avstyra det här utan att riskera affären? Vad hade Hélène Barnekow eller Tuva Palm gjort? Händer det här dem? Det var där någonstans det började. Jag ville lära mig hur jag som kvinna kan navigera i näringslivet. Då var jag fortfarande i ett läge där jag skyllde på mig själv. Det tror jag att många gör. Man tror att det är upp till en själv som individ att hantera de här situationerna. Men ju fler jag intervjuade, desto mer förstod jag att det är ett mycket större problem än jag trodde från början.«

Fanny Widman
Fröet till podden såddes när hon själv upplevde diskriminering på jobbet, i it-branschen.

…hur den som blir bemött på ett ojämställt sätt ska agera:

»Det första man måste förstå är att det ett strukturellt problem. Om du har vetskapen om det blir det också lättare att frigöra sig från känslan att det är en själv det är fel på. Den grundinställningen tror jag är superviktig att ha. Den här strukturen påverkar alla. Den påverkar mig som kvinna, men även män och hur män beter sig, och hur vi kvinnor beter oss mot varandra. Sedan är nyfikna frågor också jättebra. Till exempel: ›Nu upplever jag att ni inte lyssnar på mig, hur kommer det sig?‹ eller ›Behöver jag uttrycka mig annorlunda?‹. Då gör man personer medvetna om att de inte lyssnar, utan att vara aggressiv.«

…vad andra personer kan göra:

»När jag är i en situation där ingen lyssnar på mig kan det vara svårt att ta sig ur det eftersom jag redan är i ett underläge. Ett av de mest effektiva sätten att hantera det är att någon annan plockar upp vad som händer i rummet. Det min manliga kollega gjorde var att han började säga saker som ›den här frågan kan Fanny svara bättre på‹ eller ›som Fanny sa tidigare…‹. Därför är kunskap om strukturen och de effekter den har så viktig. Då kan vi alla agera och hjälpa varandra. Det medför också kunskapen om att det som sker oftast inte är medvetet. De flesta vaknar ju inte på morgonen och vill vara praktarslen. Utan vi beter oss som strukturer och normer säger åt oss att göra. Vet jag om det och att det inte är medvetet så kan jag hantera situationen på ett neutralt sätt i stället för att bli arg. Och då kan jag hjälpa människor att bli mer medvetna.«

Fanny Widman
Fler män bör vara drivande i jämställdhetsdebatten, menar Fanny Widman: »Det är trots allt de som sitter på mest makt.«

… arbetsgivares största misstag när det handlar om jämställdhet: 

»Att man inte behandlar det som en lika affärskritisk fråga som exempelvis försäljning. Du behöver sätta av pengar för att utbilda personalen. Framför allt ledare, för det är ju de som sätter kulturen på företaget. Det här är ett samhällsproblem som finns på alla arbetsplatser, i större eller mindre skala.«

… varför jämställdhetsfrågor borde vara självklara för företagen:

»Alla studier visar att jämställda och jämlika bolag är mer lönsamma. Mångfald och jämställdhet bidrar till högre omsättning, mer innovation och fler idéer. Sjukskrivningarna blir färre. Det kommer också en yngre generation nu som har helt andra krav på arbetsgivare, när det gäller hur man jobbar med de här frågorna. I framtiden kommer det inte att räcka att säga ›vi tycker mångfald är viktigt‹ eller ›hållbarhet är viktigt‹ utan företagen måste kunna svara på frågan ›vad gör ni konkret för att bli mer jämställda?‹.« 

Fanny Widman
Poddare, föreläsare, jämställdhetskonsult – och författare. Boken Det är nog nu gavs ut år 2020.

…varför det inte räcker att rekrytera fler kvinnor:

»Många tror att det magiskt ska förändra kulturen på företaget. Men det jag ofta ser hända, särskilt i mansdominerade branscher, är att man rekryterar en massa kvinnor som sedan inte blir kvar. För att de kommer in i en miljö som inte är inkluderande för kvinnor. Någonstans måste man förändra den kultur man har, för annars kommer de inte att vilja vara kvar.«

… vad poddandet lärt henne:

»Vad har det inte lärt mig? Podden har förändrat hela mitt liv. Men bland annat att jag inte är ensam. Mina upplevelser är något som jag skulle säga att alla kvinnor delar med mig. Det är ju jättetragiskt! Vi kan inte prata om att kvinnor måste ta för sig mer. Utan det här är ett strukturellt problem som vi måste lösa.«

…varför det är så viktigt att vara nyfiken:

»Det är grunden i all inkludering. Att alltid vara nyfiken och ställa en extra fråga, så att vi förstår mer om vår omvärld och om varandra. Jag var totalt ointresserad av jämställdhet. Men genom att prata med alla de här människorna i podden så har jag lärt mig så mycket om mångfald, jämställdhet, politik och ekonomi.«

… sina tre bästa tips till en kvinna som är på väg ut i arbetslivet: 

»1) Hitta ditt varför. Varför vill jag jobba med det här? Vad är viktigt för mig? 2) Hitta din kontext. Vilka är mina värderingar? Hur lirar de med det här företaget? 3) Välj din ledare. Vad behöver jag från en ledare för att kunna lyckas? Ta referenser på chefen!«

Fanny Widman
»Ihärdig vinner i längden« är ett livsmotto.

… föreställningen att vi svenskar skulle vara särskilt jämställda:

»Det där har vi ju sagt i Sverige i 100 år och det har gjort att vi har halkat efter. Vi har blivit soffpotatisar som pillar oss i naveln! Sverige ligger under Europasnittet när det gäller kvinnliga vd:ar. Mäns våld mot kvinnor ökar. Gapet mellan kvinnors och mäns disponibla inkomster har varit lika stort sedan 1995. Vi är helt enkelt inte så bra som vi tror.«

…vad som krävs för att ändra på det:

»Bland annat att vi får med oss fler män i jämställdhetsdebatten. Som på riktigt driver och pratar om de här frågorna. Det är avgörande, för det är trots allt de som fortfarande sitter på mest makt.«

…att också män vinner på jämställdhet i längden:

»Män begår självmord i större utsträckning, de begår fler våldsbrott, deras livslängd är kortare, de har sämre relation till sina barn, de ›får‹ inte prata om psykisk ohälsa… Strukturen påverkar också män negativt. Det är inte alla män som trivs med machokulturen. Men den är ju enormt stark. Det är också superviktigt att prata om.«

Fanny Widman
Sverige halkar efter internationellt. »Under Europasnittet när det gäller kvinnliga vd:ar«, säger Fanny Widman.

…vad som gör henne arg:

»Jag får mejl nästan varje dag från följare som råkar ut för olika situationer. Till exempel en kvinna som skrev att hennes chef sagt att ›vi ska inte anställa kvinnor i en viss ålder för att de kommer att skaffa barn‹ – då blir man ju arg! Eller kanske snarare frustrerad…«

… när hon blir positivt överraskad:

»Senast i går. Då fick jag meddelande från en man som lyssnat på podden länge och som skrev att han tack vare det gått med i jämställdhetskommittén på sitt jobb. När det är män som börjat agera annorlunda blir jag väldigt glad, för då har jag gjort skillnad och det är ju det jag vill. Sedan blir jag såklart superglad av all kärlek jag får av mina kvinnliga följare. Vissa säger att jag förändrat deras liv.«

… när hon kan lägga ner podden:

»Jämställdhet är inte ett sifferspel, utan det handlar om hur vi bemöter varandra. När män och kvinnor har samma förutsättningar, då kan jag sluta. Tyvärr tror jag inte att det kommer att hända innan jag dör.«

Text: Maria Eriksson
Foto: Mikael Sjöberg

Publicerad: torsdag 29 december, 2022

FANNY WIDMAN

Titel: Poddare, föreläsare och jämställdhetskonsult.

Bor: Lilla Essingen, Stockholm.

Tränar: Gymmar och springer.

Bästa bok: Maktens kvinnor.

Bästa film: Jag är ingen lättfärdig man.

Dold talang: Kan stå på händer länge.

Första jobbet: På kafé.

Bästa egenskap: Nyfiken.

Motto: Ihärdig vinner i längden.