Från civilekonom, reklammakare och lärare till visionär. Göran Adlén har haft många yrkesliv.

I HUVUDET PÅ…

»Det sker inga mirakel vid kaffemaskinen«

Hashtaggen #tränaätasovaälska säger allt, enligt Göran Adlén. En gång var han själv så besatt av jobbet att han glömde leva. Nu är han en av landets mest anlitade, prisbelönta föreläsare – och pratar gärna om vinsterna med hybridarbete.

Som kringflackande föreläsare har Göran Adlén sett de flesta av Sveriges städer – och hundratals konferensanläggningar. Han är engagerad i framtidsfrågor i allmänhet och arbetslivets framtid i synnerhet. Men nu har han, kors i taket, skaffat kontor på ett coworking-ställe i Sundbyberg. Och i hemmet har han byggt en studio där han kan producera filmer och göra digitala föreläsningar. Behöver vi säga att han ser den arbetsmodellen som framtiden?

För HR People delar han sina tankar om detta och…

…om sina arbetsdagar:

»Jag är, som man sa förr, en digital nomad. Jag har levt i 23 år utan rutiner. Därför är det spännande med kontor och egen studio nu. Jag tror att det kommer att bli mycket mer av de digitala mötena och föreläsningarna framöver. Jag är förberedd på det och detta kan också ge ett mer ›normalt‹ liv med lite mer bestämda arbetstider.«

Göran Adlén
Det egna kontoret i Sundbyberg, efter 23 års kontorslöshet.

…om att jobba för mycket:

»Många säger att de inte hinner med något annat än jobbet. De sover dåligt och känner sig stressade. Det kan låta lite krasst, men jag tror det är viktigt att inse att arbetslivet inte är livet. Det är livet är som är livet och där ingår arbetet. Jag var själv ett dåligt exempel förr som sov lite, tränade lite och lät allt komma efter mitt arbete. Jag var så besatt av att arbeta så jag glömde leva. Det gör jag inte i dag. Så om man nu ska komma med råd, så säger jag träna och sov. Prioritera dig själv – du hinner! Du har tid! Släpp sociala medier och annat som tar massa tid. Om du mår bra fysiskt så är allt så mycket lättare. Vårda dig själv, och se till att fokusera på andra saker än jobbet. Min sambo har en väldigt bra hashtag när hon gör sina inlägg på sociala medier, #tränaätasovaälska. Den säger egentligen allt. 

…om uppförsbacken i världen med krig, inflation, energikris. Om du var HR-chef på ett företag, vad skulle du göra?

»Ja, nu kan inte HR-chefen fatta alla beslut själv, men jag skulle tänka offensivt och se till att rekrytera de personer man verkligen vill ha. Det är ett gyllene läge nu när det är lite tuffare tider. Många företag och chefer fattar felaktiga beslut. Det är nu man ska satsa. Inte när det går som bäst. Tänk på att nästan alla skidlopp och cykeltävlingar avgörs i uppförsbackarna. Det är då rycket kommer. Det är då det öppnas möjligheter. Jag vet att jag har rätt i det jag säger. Den ekonomiska historien talar sitt tydliga språk. De som satsar nu blir vinnare när konjunkturen vänder.«

Göran Adlén
Över 15 000 Linkedin-följare – och på Instagram är hans alias »Grandpatalksbeauty«.

…rekrytering:

»Våga rekrytera mycket mer på kompetens och inte utbildning. Idag sitter de flestas kunskap långt utanför deras cv. Vi har ju tillgång till all världens information och ändå rekryterar vi på så traditionellt sätt. Som HR-chef skulle jag dessutom se som min uppgift att peppa alla övriga chefer så de i sin tur kan peppa sina medarbetare. Många gör det så enkelt för sig. De tar in en föreläsare som ska skoja till det under en timme. Men det räcker inte. Inspiration är färskvara. Den behövs dagligen.«

…om att Boston Consulting Group nyligen dömde ut distansarbete.

»Ojojoj, vad ska man säga? Jo, att detta håller på att bli en skiljelinje i uppfattning som är mycket känsligare än politik och religion. Den utveckling med distansarbete vi ser nu går inte att stoppa. Den så kallade undersökningen som BCG gjorde, jag väljer att kalla den partsinlaga, kommer att kastas fram som ett facit på vad folk tycker – av människor som vill ha allt som förr. Så enkelt är det inte. Många andra undersökningar ger en mer nyanserad bild av distansarbete. Det känns så förlegat att tänka i termer av kontor och arbetstider. Och glöm inte bort att gamla konsultbolag som BCG har en affärsmodell som passar det gamla. Många som förespråkar att vi ska jobba tillsammans fysiskt tjänar på det. Det är jobbigt att förändra sig. Men varför välja det ena när du kan välja båda. Hur gott är enbart gin? Tonic är ingen höjdare heller. Men tillsammans blir det världens mest sålda drink. På samma sätt tycker jag att man ska se på arbetslivet. Mixa ihop det bästa från två världar! Och snälla, säg inte att ett fotbollslag måste ses för att träna som argument för att vi inte kan bygga upp en företagskultur om vi inte möts. Titta på e-sportsteam i stället. Det händer inga mirakel vid kaffemaskinen. Det var inte bättre förr. Det var ju bara förr.«

Göran Adlén
»Distansarbete är en debatt som kommer påverka alla HR-avdelningar de närmaste åren.«

…om vad vi lärde oss av pandemin:

»Den stora vinsten var att vi fick tid över till annat. Det är bra att ta en paus under dagen och sätta på en tvättmaskin. Du är inte effektiv mellan 08-17 på en arbetsdag. Många tog en tupplur under dagen när de jobbade hemifrån. Jättebra! Då producerar man mer och bättre efteråt. Det visar massa studier. Sedan fanns det såklart nackdelar också. Många av de yngsta på arbetsplatserna hade inte så bra arbetsmiljöer och hade inte byggt upp nätverk av kollegor. De var osäkra vad som egentligen förväntades av dem.«

…om vår närmaste arbetsframtid:

»Inte minst explosionen av AI-tjänster förändrar arbetsmarknaden. Om man tycker allt var bättre förr kanske man ska stanna i sängen, men vi andra ska gå upp och våga lära oss nytt. Men allt sker inte på en natt. Den närmaste arbetsframtiden kommer vara rätt lika som den är nu.«

Göran Adlén
Var kommer energin ifrån? »Träning. Träning. Träning.«

…om att trendspanare ofta sneglar mot USA:

»Vi kan aldrig bortse från USA. Landet influerar oss väldigt mycket fortfarande. Men det finns så många andra ställen i världen i dag där det uppstår häftiga innovationer. Förutom Kina, Indien och Japan så sneglar jag på en del afrikanska stater som inte har någon gammal historia att brottas med. Och så har jag en förkärlek för Danmark, inte minst inom design. De är lite rebelliska och gör saker på sitt sätt. Vi borde bli lite mer danska.«

…om någon trendspaning som gått helt fel:

»Det är fortfarande en rubrik i en tidning som förföljer mig, där jag sa något i stil med att 2008 kommer vi se hur Facebook hamnar på den digitala kyrkogården. Ja, ibland blir det fel! Men det generella felet är att jag trott att förändring skulle gå mycket snabbare än vad den faktiskt har gjort. Det går långsamt. För långsamt om du frågar mig.«

Göran Adlén
Populär föreläsare – med utmärkelser som Årets talare, Narrenpriset och Stora Talarpriset.

…om HRs stora utmaning:

»Blir du trött på mig om jag säger distansarbete? Det är en debatt som kommer påverka alla HR-avdelningar de närmaste åren. Den andra stora saken blir rekrytering och den arbetskraftsbrist som vi kommer att se i många yrken. Lägg därtill den psykiska, ja även den fysiska ohälsan. Vi mår inte så bra och det blir viktigt för HR att kunna se till att ha friska, välmående medarbetare som presterar på ett bra sätt. Allt detta kan sammanfattas i hur man skapar attraktiva arbetsplatser – inklusive de många jobb som faktiskt inte går att utföra på distans.«

…om vad som ger honom energi?

»Träning. Träning. Träning. Mitt arbetsliv är rätt ostrukturerat, men jag är extremt noga med min träning. Fem-sex dagar i veckan. Och så bra mat på det. Och skippa alkohol. Och glöm inte bort sömnen. Jag får fortfarande energi av att stå på scen och föreläsa. Respons på Linkedin ger också energi. Vänta, jag höll på att glömma matlagning. Det är lite av mitt andningshål. Jag brukar ta söndagen och göra en 25-30 matlådor så jag har till hela veckan. Då mår jag riktigt bra!

Göran Adlén
»Om man tycker allt var bättre förr kanske man ska stanna i sängen, men vi andra ska gå upp och våga lära oss nytt.«

Text: Ola Liljedahl
Foto: Hannes Söderlund

Publicerad: torsdag 19 januari, 2023

Göran Adlén

Titel: Gillar inte titlar, utan försöker undvika dem.

Bästa bok: Samlar på fotoböcker.

Bästa film:  Midnight Express berörde mycket.

Dold talang: Har inga sådana. »Jag har försökt ta fram allt jag har.«

Första jobbet: I glasskiosk, som 13-åring.

Udda intresse: Kan mycket om skönhetsprodukter.