Amanda Lundeteg, vd på jämställdhetsstiftelsen Allbright. Foto: Mikael Sjöberg

RAPPORT

Jämställt vinner

Forskning visar att fler kvinnor i ledningen lönar sig. Ändå står utvecklingen i Sverige stilla. Vad får det för konsekvenser?

Andelen kvinnor i ledningsgrupper står stilla. Procentandelen var 27 år 2021 och ökade inte under 2022, enligt den senaste Allbrightrapporten Noll nya chefskvinnor

»Flera företagsledare menar att de tvingats pausa jämlikhetsarbetet under pandemin och att det är detta som vi ser effekterna av. Men det kan omöjligt vara hela förklaringen för i många andra länder går utvecklingen fortsatt framåt«, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.»Svenska bolag och även svensk debatt tycks ha nått en mättnadskänsla när det kommer till frågor om representation och inkludering. Populismen och konservatismen växer sig starkare i Sverige och vi kan tyvärr inte räkna med större påtryckningar från politiker. Nu är det viktigare än någonsin att vd:ar och chefer som är övertygade om nyttan med mångfald blir mer vokala och driver utvecklingen.«

Vad får denna utveckling för konsekvenser?

»I vår senaste rapport ser vi att jämställdhet och lönsamhet hänger ihop. De jämställda bolagen presterade bättre än de ojämställda i fyra av fem nyckeltal. Andra studier har också visat att högre mångfald leder till ökad lönsamhet.« 

Jämställdhet i siffror 2016–2021
Jämställda bolag
Vinstmarginal +8 %
Rörelsemarginal -2 %
Resultat +77 %
Avkastning på eget kapital -17 %
Ojämställda bolag
Vinstmarginal -13 %
Rörelsemarginal -6 %
Resultat +36 %
Avkastning på eget kapital -23 %
Publicerad: tisdag 24 januari, 2023