IMPACT BY PEOPLE

Starkare tillsammans

Sveriges HR Förening har instiftat Impact by People, en ovanlig utmärkelse som ska växa till en hel rörelse. Amanda Falck Okur och Patrik Erickson berättar.

Det är människorna som gör skillnad. Impact by People är en ny utmärkelse som Sveriges HR Förening skapat för att lyfta just detta faktum, genom att synliggöra de intressanta initiativen och goda exemplen. Amanda Falck Okur, ansvarig för Engagemang & Community på Sveriges HR Förening, berättar:

»Vi ser inte det här som en vanlig utmärkelse. Målet är att det ska bli en rörelse som pågår hela året, där vi lär av varandra. Som branschförening vill vi vara en plattform och katalysator för lärande, inspiration och utveckling. Gemensamt kan vi utmana och utveckla professionen.«

Som samarbetspartner har föreningen valt Influence People, ett konsultbolag som varit verksamt i HR-branschen i över 20 års tid. 

»Vi har total samsyn kring vad vi vill åstadkomma i form av lärande, förflyttningar och grymma idéer, men också hur vi vill göra det«, säger Amanda Falck Okur. 

Impact by People ska delas ut till »kollektiva och tvärfunktionella initiativ« inom två olika områden. 

»Det handlar dels om initiativ som gett tydlig effekt, och som har bidragit till en förflyttning. Dels om modiga, djärva initiativ som kanske inte flög i sin ursprungliga kontext – men som andra skulle kunna plocka upp och ta vidare«, förklarar Patrik Ericksson, vd på Influence People.

»Vi vill vara en plattform och katalysator för lärande, inspiration och utveckling. Gemensamt kan vi utveckla professionen.«

Utmärkelsen kommer också att delas ut kollektivt. I samma anda har föreningen gått vidare ifrån de priser som tidigare delats ut individuellt – som Årets HR-ledare och Årets HR-medarbetare.

»Vi vet att det inte är en ensam person som helt själv står för framgången, eller för misslyckanden för den delen. I dag handlar det om att arbeta över gränserna, tvärfunktionellt, inom och mellan organisationer. Resultat skapar vi tillsammans«, säger Amanda Falck Okur.

Ett nyckelord i sammanhanget är »kollektiv intelligens«. Det vill säga, smart samarbete och kunskapsdelning. 

»Kollektivt lärande är centralt eftersom den ökande komplexitet vi verkar i kräver alltmer expertis och fler perspektiv. Därför känns det viktigt att lyfta fram själva idén, eller förflyttningen som sådan – och att alla som varit med och bidragit blir sedda och hyllade«, säger Patrik Ericksson.

Sveriges HR Förening kommer att uppmärksamma initiativ löpande under året, bland annat i den här tidningen och podden Hej HR!. Under HR Dagarna i höst kommer några utvalda initiativ att lyftas i programmet. Mer information om HR Dagarna kommer under året. 


Vet du något initiativ som borde få utmärkelsen Impact by People?

Skicka gärna in förslag! Antingen via info@sverigeshrforening.se eller via den här länken
där du också kan läsa mer om Impact by People.


Text: Salka Hallström
Foto: Peter Cederling

Publicerad: tisdag 14 februari, 2023

AMANDA FALCK OKUR

Gör: Utvecklar HR Föreningen och dess -community.

Bor: Stockholm.

Bästa boken: Homo Deus: en kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari. 

Hobby: Äta i goda vänners lag på nya platser. Eller bygga pallkragar på landet med min man.

Brinner för: Att skapa ett mer inkluderande samhälle. 

Oanad talang: Förstår turkiska. Om det talas långsamt.

Motto: »Med nyfikenhet kommer man långt.«

 

Amanda Falck Okur och Patrik Erickson

 

PATRIK ERICKSSON

Gör: Vd på Influence People.

Bor: Stockholm.

Bästa boken: Pär Lagers Upskill och reskill.

Hobbies: Tennis, golf, alpint och arkitektur.

Brinner för: Att bygga organisationer med människan i fokus.

Oanad talang: Kan balansera saker på -pannan och näsan. Känner igen många av våra svenska fåglar.

Motto: »The future is human.«