DILEMMAT

Nytt beslut om bakgrunds­kontroller

Vad är det som gäller för bakgrundskontroller av arbetssökande – vad får man inte göra och när är det tillåtet?

Bakgrundskontroller av arbetssökande har blivit alltmer populära, men arbetsgivare behöver tänka på att sådana kontroller ska följa GDPR. Ofta vill arbetsgivare få kännedom om kandidaten begått brott, vilket Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) är skeptiska till.

Ett bakgrundskontrollföretag ansökte om tillstånd att hantera uppgifter om brott för att göra kontroller åt sina kunder. IMY gav enbart tillstånd att hantera uppgifter om brott som bedöms relevanta för tjänsten, samt tillstånd för tjänster som kan missbrukas för att begå brott.

Till exempel kan bedrägeri, ekobrott eller skattebrott och stöld vara relevanta för tjänster där den anställde förfogar över större ekonomiska värden. Uppgift om misshandel får enbart visas för arbetsgivaren om kandidaten får tillgång till vapen i tjänsten, eller har ansvar för att upprätthålla ordning och säkerhet. Om brottet inte är relevant för tjänsten får sådan uppgift inte visas för arbetsgivaren.

Självklart finns undantag. För vissa företag, som larminstallatörer, kan arbetsgivaren själv begära in belastningsutdrag från Polisen. För andra branscher, till exempel försäkringsförmedling, kan arbetsgivaren be arbetssökande visa upp ett sådant utdrag. För många andra är det dock säkrast att rätta sig efter IMY:s nya regler.

Text: Ebba Walberg Snygg, advokat
Foto: Peter Westrup

Publicerad: torsdag 2 mars, 2023