Johan Segergren och Zorica Bodiroza.

FRÅGA FORSKAREN

Hur skapas, växer och sprids konspirationsteorier?

I tider av osäkerhet och en vardag präglad av informationsöverflöd blir det allt lättare att »data« sprids, tolkas och misstolkas – och svårare för individer och organisationer att ha ett objektivt förhållningssätt.

I detta avsnitt gästas Johan och Zorica av Jonas Hjalmar Blom, leg. psykolog och doktorand i psykologi vid Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads universitet, för att se närmare på hur konspirationsteorier skapas, växer och sprids. Vilka människor tenderar att tro på felaktiga konspirationsteorier, även när motsatsen bevisas med fakta? Vilken påverkan kan detta kan ha på arbetsplatser och hur kan man undvika lokala konspirationsteorier på kontoret? Du får också höra om Jonas pågående forskning om hälsosam beteendeförändring och hur vi kan bli snällare mot våra framtida jag genom att utveckla verktyg som gör vårt framtida jag mer konkret.

Lyssna här:

Publicerad: fredag 7 april, 2023
Jonas Hjalmar Blom
Jonas Hjalmar Blom, leg. psykolog och doktorand i psykologi vid Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads universitet.