Helena Grufman och Josephine Skantze.

FÖRHANDLING

Röster om lönesamtalet

Hur ska man tänka inför lönesamtalet när priserna skenar och många har det tufft? Vi pratade med två HR-chefer.

Helena Grufman

HR-chef och vice vd på Viredo

»Vårt företag går bra och det gör att vi inte behöver vara oroliga för en eventuell argumentation om förändrad lönenivå. Vi har en generell höjning varje år från den 1 januari och till det kan en justering göras om vi märker att någon utvecklas extra, tar en ny tjänst, skaffar sig ny kompetens eller så. Det kan bli så att någon skulle uttrycka önskemål om en löne­justering med anledning av inflationen, men det har ännu inte hänt.«

Josephine Skantze

CFO & HR director, Dafo ­Vehicle Fire Protection

»Vi tillhör Teknikföretagen och har avtal som vi är styrda från – med IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Nu har vi ju inget avtal på plats än så vi avvaktar utfall på det. Och det lär vi hålla oss väldigt strikt till. Vi förklarar för våra medarbetare att även om vi ser ökade kostnader så är inte den självklara lösningen på det att höja lönerna utöver avtal.«


Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: torsdag 13 april, 2023