Dumma människor är »Sveriges kanske roligaste vetenskapspodd«, enligt duons egen utsago – och en riktig långkörare. I augusti hade 182 avsnitt publicerats.

I HUVUDET PÅ

Oss människor emellan

I podden Dumma människor benar Lina Thomsgård och Björn Hedensjö ut det mänskliga psykets alla krokiga vägar. Allt från ångest, ensamhet, relationer och tvångstankar till problem på arbetsplatsen. Nu ska duon tala på HR Dagarna, som arrangeras av HR-föreningen, den 19–20 oktober.

Kunskap om hur vi människor beter oss – i kärlek, vänskap, på jobbet – kan vi inte få för mycket av. Den populärvetenskapliga podden Dumma människor har lärt oss mer om oss själva, och varandra, i nästan 200 avsnitt under fem års tid. I oktober ska radarparet bakom podden, Lina Thomsgård och Björn Hedensjö, tala på HR Dagarna.

Vad ska ni prata om?

Björn Hedensjö: »Bland annat om hur vi människor påverkas av osäkerhet och hur man kan inte bara funka utan till och med blomstra i ovissa tider.«

Vad har ni själva för erfarenheter av HR-avdelningar och HR-chefer?

Lina Thomsgård: »Jag har bara varit på arbetsplatser som haft ett skriande och otillfredsställt behov av HR-personer, så jag har i köttet fått erfara konsekvenserna när stora, viktiga frågor inte tas om hand på ett adekvat sätt.«

Lina Thomsgård och Björn Hedensjö
Lina Thomsgård har drivit flera uppmärksammade projekt, bland annat Rättviseförmedlingen och Stockholms kvinnohistoriska museum. Björn Hedensjö jobbade tidigare som journalist på DN. I dag är han psykolog och terapeut.

LINA THOMSGÅRD

Bor: Stockholm.

Bästa bok: Alltid den senaste jag läst, just nu ­Ottessa Moshfeghs Ett år av avkoppling och vila.

Dold talang: Oförmögen att dölja både talanger och tillkortakommanden tyvärr.

Första jobbet: Jobbade gratis för en rockradiostation för att få biljetter till konserter jag var för ung för att få gå på.

Udda intresse: Golv, har haft en golvblogg som hette Floortanten.

BH: »Jag har liknande erfarenheter, ibland också från ganska stora företag som mer eller mindre saknat HR-funktion och där det verkligen varit vilda västern, där fullständigt dysfunktionella personalsituationer bara fått pågå. Det känns som om mycket hänt bara under de senaste tio åren.«

Har ni några skräckexempel?

LT: »Mina år i musik- och reklamvärlden har innehållit gott om fall av missbruk och grova övertramp av olika slag. Men på den tiden – det här är något decennium sedan och kanske har det ändrats – behandlades det som en naturlig och acceptabel del av branschkulturen. Som att kreativitet och skapande krävde högt i tak. Men varför är det alltid just det taket som ska vara så högt, och på vems bekostnad?«.

Som HR-chef eller dylikt måste du ibland lämna besked som är allt annat än positiva. Det kan vara en uppsägning, att man inte fick den befordran man ville ha eller dylikt. Hur ska man tänka när man tar sådana samtal? 

BH: »›If you’re going through hell keep going‹, tror jag det var Winston Churchill som sa, och så är det verkligen med svåra samtal. När man lindar in svåra budskap framstår man som ohederlig, så det är viktigt att vara rak och tydlig. Det hindrar förstås inte att man levererar budskapet empatiskt, men i den situationen måste man stå ut med att vara ›bad cop‹. Och sedan är det viktigt att vara tillgänglig, att besvara de frågor som uppstår.«

Lina Thomsgård och Björn Hedensjö
Goda jobbrelationer kan skydda mot stress och depression, enligt Björn Hedensjö.

BJÖRN HEDENSJÖ

Bor: Stockholm.

Bästa bok: Omöjlig fråga, men den som förändrat mig mest är nog Steinbecks Vredens druvor.

Dold talang: Immun mot mygg- och andra insektsbett,
är det en talang?

Första jobbet: Glasskiosk!

Udda intresse: Militärt överintresserad.

Har författat: Bland annat En perfekt natt (2014),
Helikopterfaktorn (2019) och Omtyckta människor (2023).

Finns det ett behov av högre psykologisk kompetens bland HR-personal?

BH: »Min erfarenhet är att HR-personal generellt är väldigt duktiga på de psykologibitar som är centrala för jobbet, men det är så klart alltid viktigt att fortbilda sig. Det händer mycket inom forskningsfältet, så det gäller även oss psykologer.«

Hur viktigt är jobbet för vårt psykiska välmående?

BH: »Otroligt viktigt. Vi tillbringar ju så fruktansvärt stor del av vår tid på jobbet, och goda relationer till kolleger kan ge ett skydd mot exempelvis stress och depression. Omvänt kan dåliga jobbrelationer ställa till det på samma områden. Dessutom är jobbet viktigt för många när det handlar om att hitta mening i livet.«

HR-branschen översköljs av digitala lösningar. Hur viktigt är det fysiska mötet?  

LT: »Björn, du sa en så bra sak till mig en gång, när vi pratade om att se sina anställda i ögonen och fråga hur de mår. Jag sa något i stil med att ›Det kan ju inte vara mitt jobb som chef att gå runt och se folk‹ Och du sa: ›Det kanske är det absolut enskilt viktigaste. Det enda du verkligen behöver göra.‹ Det förändrade mig som chef på djupet.«

DUMMA MÄNNISKOR

Leds av Lina Thomsgård, med den ständige gästen Björn Hedensjö. Björn Hedensjö har en bakgrund som journalist på bland annat DN, men är sedan flera år psykolog och terapeut. Lina Thomsgård har en bakgrund inom pr-branschen och har drivit ett flertal uppmärksammade projekt, bland annat Stockholms kvinnohistoriska museum.

Podden tar upp forskning, fenomen och frågeställ­ningar inom psykologi.

Lina Thomsgård och Björn Hedensjö
På HR Dagarna kommer de att dela med sig av såväl aktuell forskning som egna erfarenheter.

Ni har båda två haft chefspositioner – hurdana är ni som chefer?

LT: »Jag är entusiasmerande, visionär, strukturerad och fullkomligt utmattande. När saker är viktiga är jag väldigt dålig på att använda bromsen och behövde två små barn i mitt liv för att inse att man faktiskt kan ha ett liv utanför jobbet. I början gjorde jag dessutom alla kardinalfel: hade svårt att delegera, var otydlig med mål och drev på för hårt utan att ge det stöd mina anställda behövde. Men det fina var att jag ju blev tvungen att konfronteras med alla mina brister – det är som i föräldraskapet, man kommer inte undan. Det är bara att se sig själv i vitögat och bli bättre.«

BH: »Jag är också entusiasmerande men inte så strukturerad. Allt blev så otroligt mycket bättre när jag delegerade schemaarbetet, minns jag. Det jag tror funkat bäst är att se och lyfta enskilda individer.« 


HR-dagarna 2023: 19-20 oktober

En förutsättning för att framgångsrikt lära, utvecklas och ta kliv framåt är att kunna hantera den konstanta förändringen i omvärlden. Årets omgång av HR Dagarna har temat Under Construction och bjuder på ett fullspäckat program med seminarier, föreläsningar och workshops. Anmälan och mer information på hrforeningen.se/event.

HR Dagarna arrangeras 19–20 oktober och du kan välja på att vara med fysiskt eller digitalt.

Läs mer här


Text: Kalle Dixelius
Foto: Karl Nordlund
(Bilderna är tagna i Plåtparken i Stockholm.)

Publicerad: måndag 28 augusti, 2023