Malin Herrmann Geijer, kommunikationschef på Essity Nordic.

JÄMSTÄLLDHET

»Många biter ihop«

Ny stor studie om klimakteriet med över 16 000 kvinnor visar att många biter ihop och lider i tysthet. »Det visar på vikten av att det finns ett klimat som gör att man vågar lyfta den här typen av frågor«, säger Malin Herrmann Geijer, kommunikationschef på Essity Nordic.

Den största studien någonsin av klimakteriets påverkan på arbetslivet har just genomförts – med 16 000 kvinnor globalt. 

»Vi vill lyfta frågor som rör hygien och hälsa och många av dessa ämnen är fortfarande tabubelagda«, säger Malin Herrmann Geijer, kommunikationschef på Essity Nordic som genomfört studien. 

Okunskapen om klimakteriet är stor, menar hon. Klimakteriet kan börja runt 48 års ålder, mitt i yrkeslivet – och pågå 5-10 år. Många tror att symtomen är få, men de kan vara upp till 60. Typiskt är trötthet samt sämre koncentration och minne. Studien visar att hälften undviker att prata om besvären eftersom de är rädda för att betraktas som gamla.

»Många biter ihop och lider i tystnad. Det visar på vikten av att det finns ett klimat på arbetsplatsen som gör att man vågar lyfta den här typen av frågor«, säger Malin Herrmann Geijer.

»Man åldras på olika sätt, men alla arbetsgivare tjänar på att så många som möjligt kan vara aktiva så länge som möjligt. Därför ska man ha ett öppet klimat där man kan lyfta alla frågor. Många upplever till exempel vallningar. Finns det då kanske ett svalare rum? Eller möjligheten att arbeta hemifrån under perioder?«


Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: måndag 11 december, 2023