Petra Schedin Stergel, generalsekreterare, HR-föreningen.

KRÖNIKA

Energi för framtiden

Det sägs att man som ny chef inte ska fatta några beslut de 100 första dagarna på jobbet. 

Jag erkänner, jag har väl inte helt kunnat hålla mig från det sedan jag tillträdde som generalsekreterare och vd för HR-föreningen i början av april. Det är jag lite för otålig för.  

Men framför allt har jag varit ute och lyssnat i organisationer och träffat ledare och beslutsfattare för att få en så bred bild som möjligt av hur HR-Sverige mår och vilka önskemål och förhoppningar ni har på föreningen. 

Med det sagt, så vill jag verkligen passa på att här och nu tacka för det fantastiska mottagande jag har fått med uppmuntrande tillrop och medlemmar som hör av sig med tankar och idéer från hela landet. 

HR står inför utmaningar men också fantastiska möjligheter. En viktig fråga för mig är att vi måste synas i samhällsdebatten och inte bara predika för de redan frälsta. Det kommer att gynna föreningen, men också professionen i stort. Jag skulle vilja se en förening som tar mer plats och på det sättet hjälper till att positionera oss HR-professionella, också i våra företag och organisationer. 

Detta är något som avspeglas i ämnena under HR-dagarna: Co-creating for a sustainable future. Där samlar vi forskare, experter och innovatörer och diskuterar krisberedskap, peoplestrategi och hur AI kommer att påverka HR-organisationer på djupet. Ämnesvalen är ett tydligt tecken på att de frågor vi som HR-professionella hanterar tenderar att bli alltmer komplexa och i linje med organisationers största utmaningar. 

HR-föreningen behöver ha en tydlig röst, men också tillhandahålla en välfylld verktygslåda för medlemmar som hjälper dem navigera genom jobbvardagen. 

På det sättet skapar vi förutsättningar för att leda och bli involverade i dialoger som har betydelse för hela våra organisationer. Jag har sett alltför många exempel på när det uppstår stuprör mellan ledning och HR, och det tjänar ingen på. 

Men jag är såklart medveten om att vi alla utgår från olika roller och förutsättningar. 

En av de finaste och mest uppskattade sakerna med HR-föreningen är våra unika nätverk, som är en katalysator för möten och lärande. Ett önskemål som jag har mött när jag har varit ute och träffat medlemmar är möjligheten att ingå i differentierade nätverk, där man får träffa HR-kolleger med liknande arbetsuppgifter och utmaningar. Vi kommer därför med start under hösten 2024 satsa än mer på våra nätverk och våra nätverksledare. 

Tillsammans med dig som medlem skapar vi en förening som är relevant och efterfrågad!  

Fortsätt gärna att höra av er med tankar och idéer. 


Petra Schedin Stergel, generalsekreterare, HR-föreningen

Publicerad: torsdag 19 september, 2024