AI-IMPLEMENTERING

Så lyckas du med AI

AI handlar om teknik, men också om kultur och förändring. Nu är det dags att ledningen tar ansvar för att driva AI-implementeringen, där alla, inklusive HR, får en tydlig roll. Det menar AI-experten Henrik Byström, som här ger tips på hur organisationer kan skapa långsiktigt värde med AI.


Förstoringsglas med en röd målikon i mitten

»Ledningsgruppen och vd behöver ta ansvar och integrera AI i hela ­organisationen.«

»AI är mer än en teknisk lösning. Det är ett verktyg för att skapa värde i verksamheten. För att lyckas måste AI drivas som en naturlig del av affärsutvecklingen, där fokus ligger på vilken nytta det kan skapa snarare än på tekniken i sig. Ledningsgruppen och vd behöver ta ansvar och integrera AI i hela organisationens arbetsprocesser. 

AI påverkar alla delar av verksamheten, från produktutveckling till HR, och därför måste det finnas ett holistiskt perspektiv på hur AI kan förändra och förbättra. Tidigare digitaliseringsprojekt har ofta drivits av it-avdelningen, vilket har lett till att delar av organisationen känt sig bortkopplade. Nu finns möjlig­heten att undvika dessa misstag och skapa en djupare förankring för AI, där alla avdelningar arbetar med att omvandla sina processer och arbetssätt. 

Genom att ha ett tydligt fokus på affärsmål och värdeskapande säkerställer man att AI används där det gör störst skillnad.«


Röd träfigur på toppen av två andra träfigurer

»HR behöver utbilda sig inom AI, delta i webbinarier, prata med leverantörer och driva pilotprojekt.«

»HR-avdelningen spelar en nyckelroll för att AI-implementeringen ska bli framgångsrik. AI påverkar alla HR-processer, från rekrytering till medarbetarutveckling. Därför måste HR vara proaktiv och involverad i AI-implementeringen. HR behöver identifiera vilka AI-verktyg som redan finns och hur de kan effektivisera arbetet, samtidigt som man ser potentialen i nya lösningar.

HR behöver också säkerställa att AI integreras i det strategiska arbetet och kopplas till organisationens övergripande mål. Detta innebär att HR behöver utbilda sig inom AI, delta i webbinarier, prata med leverantörer och driva pilotprojekt för att förstå hur tekniken kan användas bäst. HR:s ansvar sträcker sig dessutom till att leda kulturtransformationen i organisationen, vilket kräver ett starkt ledarskap som både coachar och utmanar medarbetarna.

Genom att HR tar en aktiv roll i AI-utvecklingen kan man säkerställa att AI-användningen blir inkluderande och gynnar hela organisationen, inte bara de teknikdrivna avdelningarna.«


Metallkugghjul i urverk

»Ett strategiskt förhållningssätt minimerar risken för att AI-projekt blir teknikdrivna experiment.«

»En vanlig fallgrop i AI-implementeringen är att fokusera för mycket på att utveckla nya produkter eller tjänster i en strävan efter att framstå som ett innovativt bolag. I stället kan det största värdet initialt komma från att först använda AI för att optimera sina interna processer. Genom att börja gräva där man står och implementera AI i de dagliga arbetsflödena kan man snabbt bygga upp den nödvändiga kompetensen och senare skala upp till större projekt, och kanske i externt riktade produkter och tjänster. 

Pilotprojekt och gräsrotsinitiativ är viktiga. Organisationen bör driva ett brett engagemang för AI, men det är också viktigt att resurser går till initiativ som ger ett långsiktigt värde. Därför är det avgörande att alla AI-initiativ tydligt kopplas till verksamhetens mål och att de resurser som satsas på AI skapar konkret nytta. Ett strategiskt förhållningssätt minimerar risken för att AI-projekt blir teknikdrivna experiment utan ­affärsmässig effekt.«


Ung man står på torget bredvid ett hjul. På skugga ser det ut som om han håller i det här hjulet.

»Jobben försvinner inte med AI, men de förändras, och HR bör arbeta för att skapa trygghet.«

»Många medarbetare känner oro kring hur AI kommer att påverka deras jobb. Det här är ett område där HR:s uppgift är att stötta och guida genom denna omställning. 

Jobben försvinner inte med AI, men de förändras, och HR bör arbeta för att skapa trygghet och förståelse för denna förändring. Det handlar om att flytta fokus från rutinmässiga arbetsuppgifter till mer insiktsbaserat arbete. ›Human in the loop‹ är ett centralt begrepp där betoning läggs på att människan fortsatt spelar en central roll när AI används.

Utöver förändringar i arbetsuppgifter kan HR också hantera frågor som rör informationssäkerhet och etik, särskilt med tanke på den nya AI-lagen. HR kan ta en aktiv roll i framtagandet av en AI-policy för att säkerställa att AI implementeras på ett sätt som är etiskt och i linje med företagets värderingar och hållbarhetsmål. 

En väl genomtänkt policy skapar inte bara trygghet, utan också förtroende, både internt och externt, och visar att organisationen tar ansvar för AI:s effekter.«


Text: Henrik Lenngren
Bilder: Shutterstock

Publicerad: måndag 13 januari, 2025

Henrik Byström

HENRIK BYSTRÖM

Bor: I Bromma.

Gör: Driver bolaget AI-labbet.

Dold talang: Är före detta svensk mästare i rodd.

Bra bok: From Good to Great av Scott Brouwer.

Bra tv: Dokumentärer.

Tränar: Ja, hela tiden.

Första jobbet: Som it-tekniker.

Bästa egenskap: Är bra på att skapa engagemang och få andra att växa.

Udda intresse: Kung fu.