Manipulatören drar i alla trådar för att få som hen vill.

NEDSLAG

Låt dig inte luras

Manipulatören på jobbet: så känner du igen den. Kommunikationsstrategen Marina Glazman ger sina fem bästa råd hur du ska tänka för att inte fastna i falskspel och påhittade hotbilder.

Du tackar så hemskt mycket medan du går baklänges ut från lönesamtalet, när det plötsligt slår dig – du lyckades ju inte nå fram med ett enda argument, och inte en krona i löneförhöjning. Du finner dig vara den som jobbar hårdast i ett projekt – som du egentligen inte ens borde ingå i. Eller du rekryterar en ny kraft till teamet, trots att något känns väldigt fel.

Arbetslivet kan vara fullt av situationer, konstellationer och roller som vi mot bättre vetande har gått med på att ingå i. »Vad hände, hur hamnade jag här?«, undrar du och ser den egna svagheten som främsta orsak. Du hade nog varit för snäll, du ville inte säga nej.

Men det kan också vara så att du har utsatts för en mästermanipulatör. Manipulatören på jobbet kan vara en ledare eller medarbetare, arbeta nära dig eller längre bort i organisationen, eller vara en arbetssökande. Vem det än är och var denna än finns så lyckas hen få dig att genomföra saker som du egentligen inte vill, kan eller borde. Till och med ha åsikter som du egentligen inte alls när. Manipulatören minns nämligen, bättre än de flesta, att en av våra starkaste drivkrafter är att tillhöra en grupp och att många av våra beslut fattas enligt tron att detta beslut – eller denna åsikt – är vad just gruppen tycker borde göras. Och därför känns rätt. En mycket kort stund.

Ta dig i akt!

Det kanske främsta verktyget för en manipulatör är förtroende. Genom att till synes lämna ut sitt eget förtroende får manipulatören dig att lämna ut ditt. Manipulatören vill gärna få dig att tro att ni står på samma sida, att du ingår i en pakt med hen. Ett »vi mot dem«. Men något »ni« kanske inte ens existerar, det du har berättat för manipulatören använder hen sedan för helt andra syften. Sina egna. 

»Kom ihåg att om något låter lite för bra för att vara sant, så är det ofta just det inte sant…«

Marina Glazman är en känd kommunikationsstrateg och affärsjournalist och i Harvard Business Review har hon i fem punkter listat hur du känner igen manipulatören på jobbet. Meningen är inte att gå omkring och misstro allt och alla. Allt är inte ett cyniskt spel, och tvättäkta psykopater är faktiskt rätt ovanliga. Men manipulatörer finns och lite mer uppmärksamhet på klassiska manipulativa tekniker kan förhindra oss att hamna i situationer som vi inte borde befinna oss i.

1. Stulen trovärdighet.

Manipulatören har alltid nått stor framgång tidigare. Det kan vara alltifrån små glidningar och mindre överdrifter till rena lögner, alla i syfte att övertyga dig om hens förträfflighet och få dig med på tåget. Kom ihåg att om något låter lite för bra för att vara sant så är det ofta just det – inte sant. När någons historia innehåller fantastiska samarbeten och oerhörda framgångar, men får ditt larm att börja vibrera, fråga, fråga och fråga igen och kräv att få svar: När då? Hur? Vem?

2. Gemensamma hot och falska allianser.

Det är tyvärr så att några av de starkaste banden till andra skapas när vi ogillar något eller någon tillsammans. En misshaglig ledare, en värdelös teammedlem, en usel it-avdelning. Vem eller vad som helst som innebär ett hot. Men om ditt missnöje med detta har förstärkts kraftigt sedan du började få det bekräftat av någon annan ska du fundera på om du inte lockats till det. Manipulatören vet nämligen att när ni väl har skapat en allians gentemot ett gemensamt hot så kommer du att gå med på vad än manipulatören hittar på härnäst. 

Ta i stället ett steg tillbaka och tänk: Är hotet verkligt och så omfattande, eller manipuleras bara din oro till något större? 

»Att kategoriskt misskreditera andra, personer eller bolag, är en favoritsyssla för manipulatören.«

3. Oäkta popularitet.

Alla imponeras vi av stora organisationer och höga siffror, det vet manipulatören. Precis som med sin personliga, påstådda, framgång väljer hen gärna att namndroppa projekt, vilka dock inte skulle hålla för en närmare granskning, om denna gjordes. Var det verkligen Apple som hen hade hjälpt? Hade det tidigare bolaget en miljon positiva recensioner? Be om verifierbara data, verkliga case.

4. Svartmålande av konkurrenter.

Att kategoriskt misskreditera andra, personer eller bolag, är en favoritsyssla för manipulatören. Tänk dock på att detta bara kan vara en strategi för manipulatören att själv framstå som bäst och att på köpet missas konkurrenternas goda sidor.

5. Orden »alla andra«.

Pluralistisk okunnighet, kallar Marina Glazman vår tro att vi är ensamma om att vara skeptiska. När det egentligen är tvärtom. När någon konsekvent hävdar att »alla andra« tycker som den ska du veta att det kan vara ett enkelt sätt för manipulatören att skapa ett grupptryck som inte existerar. Detta tryck gör att vi säger ja, fast magkänslan säger nej. Prata med de andra, stämmer det verkligen att de tycker precis som manipulatören?  

Text: Niklas Wahllöf
Bild: Shutterstock.com

Publicerad: måndag 7 april, 2025