Människan är viktigast. Sedan HR-föreningen bildades för över 100 år sedan har den insikten bestått. I dag drivs föreningen framåt av nätverk i hela Sverige, kansliet i Stockholm – och styrelsen. Här berättar de, i tur och ordning, om …
… de viktigaste frågorna just nu i föreningen.
Stina Åkerlind: Absolut viktigast är hur vi kan förbli relevanta för våra medlemmar i en tid av automatisering och stora, snabba förändringar i arbetslivet. Så vi fokuserar på de mest brännande frågorna, som exempelvis AI, säkerhet, mångfald och inkludering, lönetransparens och andra EU-direktiv samt strategisk kompetensförsörjning.
Joakim Romanus: Precis, och AI är verkligen centralt. Genom data kan vi bättre förstå kompetens- och kapacitetsbehov, vilket innebär att workforce planning kommer före workforce strategy.
… andra kritiska frågor i HR-världen.
Isabel Webrant: Lärande och omställning till lärande organisationer har länge stått på agendan, men vi är långt ifrån färdiga. Vad blir nästa steg?
Mimmi Cromberger: Det handlar inte minst om lärande kring AI. Den utvecklingen påverkar på ett sätt som vi inte kan överblicka ännu.
Petra Schedin Stergel: Även beredskapsfrågor är kritiska, skulle jag säga. Med tanke på de utmaningar vi står inför med ökad otrygghet i samhället och krig i världen.
… att hålla sig uppdaterad.
Carina Malmgren Heander: Utöver att svara på våra medlemmars – och potentiella medlemmars – frågor och behov håller vi oss nära forskningen. Det ger både insikt i utvecklingen och evidens för vad som sker inom HR-världen.
Isabel Webrant: Här vill jag lägga till: socialt lärande. Det vill säga, att prata med kunniga kolleger, följa diskussioner på sociala medier, delta i våra nätverk och event.
… hur mer medlemsnytta ska skapas.
Jennifer Eriksson: På tal om nätverk så är det ju något som vi vill satsa ännu mer på, hitta fler nätverksledare och skapa fler digitala nätverk. Nätverken är en av våra främsta medlemsförmåner och dessutom mycket konkurrenskraftigt prissatta.
… hur HR-professionen ska stärkas.
Jenny de Raadt: Genom att sätta HR på kartan. Det handlar om att få alla i ledningen att inse hur betydelsefullt det är att förstå HR, eftersom den mest avgörande resursen i alla organisationer är människor.
Liselotte Bergmark: Just därför sätter vi den affärsnära HR-rollen i fokus. Detta gör vi genom våra aktiviteter och event, som levererar kunskap och lösningar på de utmaningar som HR har.
Einar Humlin: Vi arbetar också för att påverka HR-utbildningarna, och andra relevanta intressenter, kring vilka kunskaper och förmågor som HR-professionen ska innehålla.
Carina Malmgren Heander: Det är ett ständigt arbete med såväl nätverk som utbildning. Och inte minst att vara en tydlig röst i debatten.
… de största utmaningarna och möjligheterna inom HR.
Petra Schedin Stergel: AI, återigen, är en stor utmaning. Det påverkar hur HR-avdelningarna ser ut, både när det gäller antal resurser och vilka roller och färdigheter som behövs.
Jennifer Eriksson: Ja, och vi ligger tyvärr efter i Sverige när det gäller HR-digitalisering. Vi behöver förbättra detta.
Liselotte Bergmark: En annan central HR-utmaning är, som sagt, att vara ett stöd för affären. Möjligheterna är många och stora. I dag är det viktigare än någonsin att behålla och utveckla rätt medarbetare. Här kan HR-funktionen, med rätt personer på plats, vara en ”game changer”.
… vilka kompetenser styrelsen har.
Carina Malmgren Heander: I år har vi en ny styrelse med gedigen erfarenhet från olika verksamheter samt ledar- och HR-roller. Vi kompletterar verkligen varandra. Och vi finns i hela landet, vilket är en stor tillgång.
… föreningens mål i närtid.
Carina Malmgren Heander: Att tillsammans driva och utveckla peoplefrågorna, över hela landet. Och fortsatt vara relevanta, för våra medlemmar och i det publika rummet.
Einar Humlin: Självklart är det också angeläget att öka antalet medlemmar, och nå ut med de värden som ett medlemskap i föreningen ger.
Petra Schedin Stergel: Ju fler vi blir, desto starkare röst och större påverkansmöjlighet får vi. Det är så vi kan göra skillnad.
Isabel Webrant: Slår vi ihop alla våra medlemmar så besitter vi – vågar jag säga – Sveriges bredaste och djupaste HR-kompetens.
… hur föreningen vill positionera sig i framtiden.
Liselotte Bergmark: Som den svenska HR-världens nummer ett! HR-föreningen är den självklara aktören som man vänder sig till om man är HR-ledare eller specialist, i dag och i framtiden. Vi ska vara det naturliga valet i debatter och diskussioner där affärsledare, utbildningar, politiken och medier vill ha en sparringpartner inom HR.
Mimmi Cromberger: Vi ska också växa som community, som samlar alla inom people-området och stärker våra medlemmar – i deras professioner, och HR-professionen i stort.
Text: Henrik Lenngren
Foto: Viktor Fremling