Sätt tydliga och görbara mål för jämställdhetsarbetet – och uppmärksamma stegen som tas. Foto: Philip Laurell.

RÄTTVISA

Handbok för jämställd arbetsplats

Författaren och psykologen Sandra Lindström är trött på vackra ord om jämställdhet – och uppmanar i stället till konkreta handlingar. I hennes nya bok Arbeta jämställt delar hon med sig av sina bästa råd.

»Vi har ett yrkesliv där många blir sjuka av stressrelaterad ohälsa och utmattning – och fyra av fem som blir sjukskrivna är kvinnor«, säger Sandra som hoppas att boken ska medverka till att arbetsgivare förstår att det är en vinn-vinn-situation för företag, samhälle och individ att ta frågan på allvar. 

Hennes bok ger konkreta råd om hur man kan gå till väga. Böckerna har hon gett ut på eget förlag vars motto är: »Kunskap på nolltid.«

»Böckerna är skrivna i ett lättförståeligt format för att läsaren ska kunna använda dem på en gång, utan förkunskaper. De ska vara konkreta, praktiska och användbara för den som vill åstadkomma jämställdhet på arbetsplatsen«, säger Sandra.

»Min käpphäst är att det ska vara görbart att omsätta det vackra ordet ›jämställdhet‹ till konkreta beteenden och handlingar i vardagen.«

Ett misstag många gör på ledningsnivå är att de spänner bågen för hårt och sätter målen för högt.

»Det enda medarbetarna får uppleva då är att de hela tiden misslyckas med de stora jämställdhetsmålen. Därför är det viktigt att vi konkretiserar vad vi har gjort, vilka steg vi tagit i dag och den här senaste veckan. Så att man också noterar de små stegen. Varje litet steg räknas.«

Vilken är de vanligaste missuppfattningarna om jämställdhetsarbete du möter?

»Att jämställdhet är en åsiktsfråga. Det finns enormt mycket forskning på det här området. Vi vet mycket. Det är viktigt att använda den kunskap som redan finns. Ett av mina bästa knep är att inte uppfinna hjulet på nytt. Det finns väldigt många konkreta och goda exempel som vi ska använda så att vi inte hela tiden behöver börja om från början.«

Om du skulle ge ett råd till en chef som ska förbättra jämställdheten i sin organisation. Vad skulle ett första steg vara?

»Gå före. Lyft fram de fördelar vi vet finns och som kommer att vara till nytta för alla. Och då pratar jag om sådant som att bolag som jobbar aktivt med jämställdhet har högre lönsamhet. Att de som kommer ut på arbetsmarknaden i dag vill ha moderna arbetsgivare som bidrar till ett hållbart arbetsliv.«

Finns det en efterfrågan och ett intresse för dina utbildningar hos företagen?

»Det gör det. Väldigt många företag har förstått att det här är en konkurrensfördel. Men det som jag lyfter i boken och som är viktigt är att många har sett hur viktigt det är för att kunna rekrytera. De kan inte bara rekrytera ur en grupp som är mindre än 50 procent av befolkningen. De behöver nå nya målgrupper. Ett problem är att man glömmer att man behöver jobba med kulturen och värderingarna när de nya tas emot. Man jobbar jättehårt för att få in folk som i värsta fall inte stannar kvar.«


Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: måndag 24 mars, 2025

SANDRA LINDSTRÖM

Titel: Författare och psykolog.

Bästa boken: Przewalskis häst av Maja Lunde.

Bästa tv-serie: Station Eleven.

Dold talang: Läser extremt snabbt.

Första jobbet: Parkförvaltningen.

Bästa egenskap: Uthållig.

Mitt motto: Tillsammans gör vi jämställdhet!