I en värld av ytligt tyckande vill Johan Segergren och Zorica Bodiroza gå på djupet. I sin podd Fråga forskaren gör de just det: pratar med forskare som har ingående fakta och kunskaper inom ett ämne.
»Tittar man på Linkedin, som har en viss påverkan på folk i vår bransch, så undrar man ju var de ibland självutnämnda experterna fått sin kunskap ifrån. Därför är det intressant att prata med personer som faktiskt studerat saker», säger Johan Segergren.
Han är entreprenör och var med och byggde Wise som han lämnade 2018. I dag är han delägare i konsultbyrån & Partners.
Zorica Bodiroza kommer från en annan, mer klassisk HR-bakgrund. Hon har jobbat med HR sedan 1990-talet, i olika personalchefsroller och som konsult inom olika branscher. Hon har också varit aktiv i Sveriges HR Förening där hennes huvudsakliga fokus varit att skapa förutsättningar för forskning och praktik att mötas. Podden är en av kanalerna med just det syftet.
»Inom områden som HRM, organisations- och ledarskapsutveckling kan det som praktiker vara svårt att hitta rätt i det stora utbudet av erbjudanden som finns på marknaden och där alla teorier och trender inte nödvändigtvis är evidensbaserade«, säger Zorica.
»Det bedrivs en massa forskning som är evidensbaserad men som har svårt att nå ut till oss praktiker. Jag vill gärna bidra till utvecklingen av professionen genom att tillhandahålla närheten till forskningen. Utmaningen med HR är att den är tvärvetenskaplig och spänner över många vetenskapliga discipliner.«
»Alla vi träffat har fått mig att tänka till… Efter varje avsnitt tänker jag, vad kan dessa nyvunna kunskaper innebära i det vardagliga utövandet?«
Podden har hittills haft 40 gäster och Johans favoritavsnitt var det där de träffade Ingrid Tollgerdt-Andersson.
»Det var otroligt spännande. Hon är doktor i ekonomisk psykologi. Hon pratade en del om trivselcheferna, alltså cheferna som är lite för snälla och otydliga, och hur dåligt många mår av det här otydliga ledarskapet. Även Mats Alvessson var intressant. Han är kritisk till glorifieringen av värdeord och han är något på spåren där.«
Zorica har ingen enskild favorit:
»Alla vi träffat har fått mig att tänka till och reflektera. Jag har jobbat med HR i 30 år, och man har väl lagt sig till med en del egna sanningar genom åren.
Men ändå – efter varje avsnitt tänker jag, vad kan dessa nyvunna kunskaper innebära i det vardagliga utövandet?«
Hur länge kan ni hålla på? Hur mycket intressant forskning finns det?
»Det finns hur mycket som helst! Vi kan hålla på länge«, säger Zorica.
Johan Segergren menar att ämnet är outtömligt.
»Det finns inget område som är så brett som HR. Därför kan vi träffa forskare i all oändlighet.
Och det går inte att tro att man som ledare hittat sin nyckel och att den sedan ska gälla. Yttre omständigheter och inre förändringar gör att man hela tiden måste anpassa sitt ledarskap. Det som funkade för ett år sedan behöver inte funka nu. Man behöver vara på tårna hela tiden.«
Text: Tommy Jeppsson