Rättvisa

Utvisas för ett misstag han inte begått

I våras uppmärksammade vi fallet med ABB-ingenjören Ali Omumi som riskerade att tvingas lämna Sverige på grund av att en tidigare arbetsgivare missat en sjukförsäkring. Nu har domen kommit och resultatet av denna Kafka-liknande process blir att Ali Omumi och hans familj kommer att utvisas.

Ali Omumi försökte så gott han kunde. Men om tre veckor måste han lämna Sverige. Var han och hans familj ska hitta ett nytt hem vet han ännu inte.

Det kan bli Kanada. Eller Tyskland. Iran är uteslutet.

»Det finns ingen logik i detta«, säger Ali som jobbar som senior ingenjör på ABB PG High Voltage Breakers i Ludvika.

I slutet av 2017 väntade drygt 13 000 personer på besked om huruvida deras Arbetstillstånd skull förlängas eller nekas. Ali Omumi var en av dem.

»Min situation är alltså inte något undantag. Vi är många som drabbats av det här. Det händer varje dag.«

Ali Omumi kom till Sverige för tre år sedan. Med sig hade han en fru och en dotter.

Eftersom han saknade personnummer dröjde det tre veckor innan hans dåvarande arbetsgivare kunde teckna en trygghets- och livförsäkring. Sjukförsäkring saknades under hela anställningsperioden. Misstaget begicks inte av Ali, inte heller av hans arbetsgivare, utan av det försäkringsbolag som företaget anlitade. De försökte korrigera misstaget i efterhand men det gick inte.

Detta ledde till en smått Kafka-artad situation.

»Vi blir straffade på hårdast möjliga sätt. Det har begåtts ett misstag men det är ingen som blivit drabbad av det. Ingen råkar illa ut. Ingen blev skadad. Det är som att köra mot rött mitt i natten när ingen är ute.«

Han är djupt besviken på den behandling han utsatts för. Han hade högre tankar om Sverige när han kom hit. Han beskriver sin bild av Sverige som ett land som engagerar sig i miljö, djur, krigshärjade platser och flyktingar.

»I genomsnitt tar det åtta år för en invandrare att integreras i Sverige: Att skaffa jobb, hitta boende, lära sig språket … Jag har redan allt det där. Jag är med på möten som hålls på svenska. Vi ligger ingen till last utan jag jobbar och betalar skatt. Om vi stannar är det bara bra för Sverige.«

Så här motiverar Migrationsdomstolen sitt beslut »… anställningsvillkoren har inte varit i nivå med kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen« eftersom Ali saknat obligatoriska försäkringar under en del av sin tid i Sverige.

»Nu känns det faktiskt som ett misstag att vi satsade på Sverige. I Kanada kan man inte bli utslängd för att någon annan begått ett misstag. Att leva utan rädsla för att bli utvisad är något som man måste uppleva för att själv uppskatta det.«

Tidigare i somras skrev ABB:s vd Johan Söderström en debattartikel i Dagens Industri om att det behövs införas amnesti för arbetskraftsinvandrare som efter flera år drabbas av utvisningsbeslut, och den orimliga situation som då uppstår.

»… arbetsmarknaden som vi känner den är på väg att transformeras. Sverige är i stort behov av arbetskraft … Samtidigt nekar Migrationsverket varje månad flertalet högutbildade arbetskraftsinvandrare ett förlängt arbetstillstånd, oftast på grund av smärre administrativa misstag kopplade till den enskilda individens första tid i Sverige … Nu har även ABB drabbats, och för oss är detta djupt oroande.«

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: onsdag 18 juli, 2018

Det var inte Ali Omumis fel att en sjukförsäkring missades i en tidigare anställning. Det var inte heller arbetsgivaren – det var försäkringsbolaget som missade. Ändå utvisas han och hans familj.

 

 

 

 

Vi blir straffade på hårdast möjliga sätt. Det har begåtts ett misstag men det är ingen som blivit drabbad av det. Ingen råkar illa ut. Ingen blev skadad. Det är som att köra mot rött mitt i natten när ingen är ute.