Hälsa

Så blir du en hälsofrämjande chef!

Fruktkorgar i receptionen och lunchjogging i all ära. Men tar man medarbetarnas hälsa på allvar – vilket man bör – så krävs lite mer än så. Det finns nämligen starka samband mellan en bra arbetsmiljö och en positiv verksamhetsutveckling.

Människor som trivs och mår bra presterar bättre. En bra arbetsmiljö gör det också lättare att både behålla och rekrytera nya medarbetare.

Och nu har det blivit lite enklare att bli en hälsofrämjande ledare.

Prevent har i samarbete med Svenskt Näringsliv, LO och PTK tagit fram ett enkelt webbverktyg som hjälper chefer och ledare att hitta rätt fokus och åtgärder när det gäller medarbetarnas hälsa.

Verktyget är webbaserat och kostnadsfritt och ger konkreta tips och råd inom olika områden, om hur man effektivt skapar en bra och hälsosam arbetsmiljö.

»Chefens ledarskap påverkar hur personalen mår. En schysst arbetsmiljö bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan chef och medarbetare. Jag tror att webbverktyget fyller ett stort behov. Tack vare det kan var och en välja när det passar att lära sig mer om ett hälsofrämjande ledarskap«, säger Peter Larsson som är ombudsman på Kommunal.

Webbverktyget är indelat i olika områden där man som chef kan välja vad som är viktigast att fokusera på, exempelvis chefens förutsättningar, hälsofrämjande som affärsstrategi, balans och hälsa samt delaktighet och arbetsklimat.

»Det är enkelt både att använda och att anpassa efter behoven i just din verksamhet. För att lyckas med ett hälsofrämjande ledarskap bör det vara en del av organisationens affärsstrategi. Prevents webbverktyg möjliggör det«, säger Viktoria Lundqvist som är arbetsrättsjurist och förhandlare hos Industriarbetsgivarna.

Läs mer om verktyget här.

Bild: Shutterstock

Publicerad: fredag 12 april, 2019

Chefens ledarskap påverkar hur personalen mår. En schysst arbetsmiljö bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan chef och medarbetare.