Hej!

»HR:s tid är verkligen nu.«

Möt Amanda Falck som har anställts på Sveriges HR Förening som engagemangsansvarig. Här berättar hon om frågorna hon vill vara med och driva – och hur den nya tiden påverkar HR.

Vad ska du göra som engagemansansvarig på HR-föreningen?

»Jag har inte en superfyrkantig roll men jag ska framför allt vara med och driva frågor som är relevanta och framåtblickande. Vi ska ut mer och till fler! Vi vill lyssna på HR-människor, prata med dem för att höra vad som är relevant för dem. Sedan ska vi skapa engagemang, inte bara för medlemmar och HR utan för alla. Det ska bli så kul att arbeta med Lena (Bjurner) på den här resan. Det är superinspirerande på alla vis.«

Kan du säga något om din bakgrund?

»Jag har HR-bakgrund, och har också läst HR på PA-programmet. Jag började därefter på Försvarsmakten på ett förband som heter HR Centrum. Det var spännande och stort. Men efter ett tag blev jag sugen på att gå till den privata sektorn. Jag har bland annat varit på ett kommersiellt fastighetsbolag som heter Citycon. I och med att det var kommersiellt så behövde jag lära mig förstå den marknaden, konsumenterna och köptrender. Vilket var kul för då blir det dynamiskt och entreprenöriellt. Först jobbade jag i ett nordiskt team och sedan var jag HR-ansvarig innan jag slutade och började plugga psykologi. Mest för att jag var nyfiken och ville aktivera mig inom det området. Sedan har jag jobbat med lite mindre bolag och startups, hållit utbildningar för ledningsgrupper och sådant. Smågig i egen regi.«

Några frågor du tycker är viktigare än andra?

»Jag ser det så här: Vår tid är nu! HR:s tid är verkligen nu. Jag har på gott och ont missat corona-året på ett bolags interna HR-avdelning. Jag förstår att många är trötta och att det har varit mycket jobb. Men det är i tider av stora förändringar som vikten av HR blir väldigt tydlig. Då märks det vilken roll vi spelar. Den chansen ska vi ta vara på. Jag märker att inte bara som en följd av corona utan även innan så har det vuxit fram en annan typ av bolag. Många nya techbolag och startups är ganska modiga och vågar testa nya sätt. De har en annan syn på människan i affären och det gör att vi kan ta den roll som man har pratat om under lång tid nu. Nu kan vi visa i praktiken hur vi kan nå resultat. Och det tycker jag är jättehäftigt. Jag tror vi är många som är sugna på att visa alternativ, ›så här kan man också göra‹, och dela med oss av våra erfarenheter. Jag tror det finns många olika sorters kunskap hos oss som kan inspirera andra.«

Det har kommit en del nya bolag med en helt ny typ av kultur?

»Verkligen! Det är spännande. Det finns många perspektiv i dag och vi kan lära av alla typer av bolag, inte bara de stora etablerade. Det finns en uppsjö av andra typer av bolag och det är superspännande att lyssna på vad de tänker, vilka utmaningar de ser och vad HR som skrå kan bidra med där.«

Välkommen! Amanda Falck har börjat som engagemangsansvarig på Sveriges HR Förening.

Publicerad: torsdag 14 januari, 2021

Amanda Falck

Bor: Gärdet, Stockholm.

Dold talang: Bra på att lista ut slutet i filmer/serier.

Tränar: Med världens bästa Elina på Sats samt allt man bara kan tänka sig ute i naturen.

Första jobbet: Mattant på Södertälje BB/Förlossning.

Bästa egenskap: Obotlig optimist.

Udda intresse: Älskar samtal med taxichaufförer.

Mitt motto: Från min största idol, farfar: »Keep smiling.«

Förebilder: Mina vänner.

 Amanda Falck