Lena Bjurner, generalsekreterare på Sveriges HR Förening.

INTRO

Dags att se framåt

Under den senaste tiden har det gått att läsa om coronaårsdagar i många olika sammanhang: »Ett år sedan första fallet upptäcktes i Sverige, ett år sedan första presskonferensen, ett år sedan hemundervisningen i gymnasiet startade…«

Inte heller jag kan låta bli att se tillbaka på vad som hände för ett år sedan. Jag var ny på jobbet och krisen kom oförutsedd – som ju kriser alltid gör.

Då skrev jag en krönika med rubriken »Vi får inte falla offer för paniken« och när jag nu ett år senare läser texten igen fastnar jag för ett stycke: 

»Många behöver göra drastiska förändringar för att klara den långsiktiga överlevnaden. Det är HUR vi gör detta som är avgörande för hur organisationen kommer igenom krisen. Med en kultur som är stärkt eller för­svagad.«

Ett år senare kan vi konstatera att HR lyckades väl med just det där »HUR:et«. Som profession går vi stärkta ur krisen. Det hör jag från många medlemmar och ledare jag pratar med i olika sammanhang. 

Ett bevis på detta kan vi också läsa i 2021 Deloitte Global Human Capital Trends Survey. Här kan vi se statistik på att HR-ledare själva liksom vd:ar och övriga ledare i organisationen känner en ökad trygghet kring HR:s förmåga att navigera de förändringar som kommer att krävas de närmaste tre till fem åren. Det ökade förtroendet baseras på vad HR åstadkommit under pandemin.

Dessa förändringsvindar är också något som i högsta grad varit Sveriges HR Förenings vardag under det senaste året. När pandemin bröt ut hade vi precis lagt en ny digital strategi för hur vi skulle nå ut bredare och till alla som arbetar med HR-frågor i landet. Men att det skulle gå så snabbt och effektivt att ställa om hade jag aldrig vågat tro. Allt som tidigare var fysiskt blev nu digitalt: utbildningar, seminarier, event och på HR Dagarna i höstas slog vi till och med ett nytt deltagarrekord.

Tillsammans vände vi bokstavligen på en femöring, och det gör mig stolt. 

När vi nu börjar ana en ljusning vid horisonten, så kan det också vara bra att påminna oss om att vi har en unik möjlighet att bygga vidare på allt vi lärt oss. Med det ökade förtroendet – och självförtroendet – kan vi ta oss an de utmanande frågor som finns framåt. HR har en viktig roll i skapandet av framtidens organisationer där vi driver förändring på ett bredare plan och säkrar att i centrum för affärsstrategier och framtida utveckling finns människa, hälsa och social hållbarhet.

Lena Bjurner, generalsekreterare
Sveriges HR Förening

Publicerad: onsdag 14 april, 2021