Fredrik Hillelson.

LEDSTJÄRNOR

»Vi ska inte styras av rädsla«

Sveriges HR Förening grundades av Kerstin Hesselgren för 100 år sedan. I hennes anda frågar vi ledarprofiler och beslutsfattare om vem och vad de har inspirerats av, och hur de själva driver förändring. Den här gången går stafettpinnen vidare till Fredrik Hillelson, grundare och vd på Novare Human Capital.

Det senaste året har fyllts med utmaningar i spåren av pandemin. Finns det någon person eller organisation som har inspirerat dig lite extra det senaste året?

»Den jag har blivit mest inspirerad av det senaste året är rektorn för Sophiahemmets utbildningsverksamhet, Johanna Adami. Hon och hennes organisation var blixtsnabba att hjälpa oss i Beredskapslyftet. Det tog tolv dagar för dem att ta fram en utbildning för friställda SAS-anställda som skulle ut i vård och omsorg för att hjälpa till. Hon ser möjligheter och är samtidigt oerhört lösningsorienterad. Även om det finns problem så hittar hon lösningar och har en härlig energi och driv. Jag känner en stolthet över alla de människor som tog på sig nya roller. Att de vågade! Vi hade sjuksköterskor som lämnat för sju år sedan och nu gick tillbaka till intensiven för att jobba extra.«

Hur har du gjort för att inspirera andra?

»Jag? Jag har ett stort nätverk så min roll har varit att utgöra en facilitator för att få olika personer att prata med varandra. Det senaste är nu är att vi ska hedra alla dem som jobbat inom vården i Region Stockholm med en hyllningsparad i Stockholms innerstad i november. Den kan du gå och titta på!«

Finns det några lärdomar du gjort under det senaste året?

»Att vi inte ska låta oss styras av rädslan att göra fel. Vi måste våga göra saker.«

Hur tror du att det senaste året har påverkat vårt samhälle?

»Det är klart att det kommer att komma positiva saker ur pandemin. Progressiva arbetsgivare kommer att gå vinnande ur det här. De kommer att våga låta sina anställda jobba på ett annorlunda sätt.«

Vem skulle du vilja höra från i den här stafetten? 

»Johanna Adami. Hon kan verkligen det här med pandemin. Jag tror hon har vaccinerat 5 000 personer på egen hand helt själv. Så hon har en del att berätta.«

Publicerad: torsdag 16 september, 2021

TILLSAMMANS SER VI FRAMÅT!

Med den är intervjuserien vill vi efter ett extraordinärt år lyfta inspirationskällor och hylla de många fantastiska insatser som gjorts under pandemin, av såväl enskilda individer som av organisationer som bidrar till en positiv samhällsutveckling i Kerstin Hesselgrens anda. Det är också ett avstamp mot HR Dagarna och HR Galan i höst, samt Sveriges HR Förenings 100-årsjubileum, där vi firar vår profession och sätter ljuset på några av vår tids viktigaste frågor – och hur vi tillsammans ska ta oss an framtidens utmaningar.