Annons: INNEHÅLL FRÅN FRAMFOT

INNEHÅLL FRÅN FRAMFOT

Ny som chef – 3 tips du inte får missa

Har du fått förtroendet att leda? Grattis! Att vara chef är bland det roligaste som finns. Men visst finns det utmaningar också.

Så – chefsrollen är din. Vad roligt! Nu ska du hjälpa dina medarbetare att hitta motivation, se till att ni når era mål och stötta där det behövs (men helst utan att detaljstyra). Säkerställa att utvecklingssamtalen blir kvalitativa, förhandla om löner, ha koll på arbetsrätt, med mera.

Men var inte orolig! Du behöver faktiskt inte kunna allt nu, direkt. Snarare tvärtom. De viktigaste ingredienserna för att vara en bra ledare brukar vara självinsikt och mod. Att våga stanna upp och ta det lugnt i början kan vara avgörande för att lyckas i din nya roll. Och så länge du är villig att lyssna, och lära dig nya saker, har du alla förutsättningar för att bli en riktigt bra ledare.

3 tips för nyblivna chefer

Framfot företagsutbildning har utbildat och tränat nya chefer i snart 20 år. Här är några av våra viktigaste tips för nya ledare. Fler kan du läsa här: Ny som chef? 12 heta tips.

1.    Låt det ta tid – och bubbla inte över

Ja, vi vet. Nu är du troligtvis fylld av iver och vilja att komma igång. Men även om du bubblar över av förändringslust, försök att inte prata för mycket om allt nytt du ska göra. Du riskerar att skapa onödig oro inför kommande förändringar, samtidigt som du bygger luftslott du kanske inte kan leva upp till.

Steg ett är att lära dig hur verksamheten fungerar, och börja bygga relation med dina medarbetare. När det blir dags att göra förändringar ska du så klart kommunicera det, i lagom stora tuggor efter behov.

2.    Tydliggör förväntningarna

Att veta vad din uppdragsgivare och dina medarbetare förväntar sig av dig, är en förutsättning för att du ska lyckas med ditt uppdrag. Se till att få en tydlig arbetsbeskrivning och mätbara mål att förhålla dig till. Det är viktigt för att veta var du ska lägga fokus!

Detsamma gäller förstås dina medarbetare – de behöver också tydliga förväntningar och ramverk från dig som chef.

Och sist men inte minst: vad förväntar du dig? Skriv gärna ned det någonstans så du kan gå tillbaka till det när hamsterhjulet snurrar på med full fart.

3.    Öka din kompetens!

Genom att gå en bra (!) ledarskapsutbildning lägger du grunden för ett gott ledarskap. Med bra menar vi att praktisk träning och koppling till din egen vardag behöver ingå. Annars finns risken att du hamnar i en dammig bänkrad lyssnande till oändliga föreläsningar som må vara ”inspirerande” men inte ger särskilt mycket matnyttigt. Okej – åter till ämnet. En bra utbildning ger dig som ny chef eller ledare möjlighet att rusta dig för utmanande och kniviga situationer, så att du vet hur du ska agera när de dyker upp. Det är en bra investering för både dig själv, och verksamheten.

Porträtt på en kvinnlig kock

3 utbildningar för dig som är ny som chef

Stöd och praktisk träning både före, under och efter utbildningsdagarna. Det är Framfots modell SPRINT – framtagen för att du ska få maximal nytta av det du lär dig.

Ny som chef-utbildningför dig som vill öka din kompetens och känna dig säker i ditt nya ledarskap. Du utgår från ditt uppdrag och får träna praktiskt på det just du behöver.

Komplett chefsutbildning i tre steg, inklusive coachning och extra stöd, får du som bokar utbildningsprogrammet certifierad ledare. 3+2+2 utbildningsdagar + blended learning.

Att leda utan att vara chef är en ledarskapsutbildning för dig som leder andra, utan att ha formellt chefsmandat. Under två dagar får du praktisk träning och erfarenhetsutbyte med andra som är i samma situation som du.

Publicerad: tisdag 16 maj, 2023