Känd från tv. Annika Jankell har själv gjort karriärbyte, från programledare och journalist till nätverksbyrån Wakai.

JÄMSTÄLLDHET

»Det är vår tid att glänsa«

Annika Jankell är en av grundarna till Wakai, nätverksbyrån som utmanar ålderismen och lyfter kvinnor över 45.

45-årsdagen kan fungera som ett trollspö för kvinnor. Som genom en magisk formel försvinner de ur det offentliga rummet. Men Annika ­Jankell har bestämt sig för att bryta förtrollningen. Tv-personligheten startade Wakai ihop med tv-producent Ulrica Örn för att omdefiniera 45 plus. Nu har de släppt sina insikter i en global rapport som fått stor uppmärksamhet.

»Några saker förenar kvinnor, oavsett bakgrund. Vi kommer inte undan klimakteriet, en livsfas som det pratas för lite om. Vår rapport visar också att vi ofta tar hand om åldrande föräldrar, och att vi upplever ›empty nest syndrome‹ när barnen flyttar ut«, berättar Annika Jankell. 

I vår tid har det dykt upp nya aspekter. Det är den första generationen som har levt genom det analoga samhällets övergång till det digitala. En generation kvinnor som är – ­hyfsat – jämställda och tjänar sina egna pengar. Men också en som blivit blind för åldersgränser och vägrar att bli gammal.

»Vi vill uppfylla våra drömmar, samtidigt som många av oss inser att vi kanske måste jobba till 75. Så många gör en ›switch‹.«

»När barnen flyttar hemifrån så känner vi att det är vår tid att glänsa. Vi vill uppfylla våra drömmar, samtidigt som många av oss inser att vi kanske måste jobba till 75. Så många gör en ›switch‹: börjar plugga, ­byter jobb, blir entreprenörer, uppfyller drömmar.«

Därav namnet Wakai, berättar Annika Jankell. Ett japanskt uttryck som betyder att man är ung i hjärtat. Den samtida generationen wakaier är en målgrupp som vill rädda världen, de engagerar sig i hållbarhetsfrågor och är också hushållens storspenderare. Wakai samlar dem alla i ett nätverk – och där framstår exemplen på kvinnor som gjort en ›switch‹. 

»50 år gammal sade en av våra ­wakaier till man och barn att hon ville satsa på sin dröm: att bli skådespelare. En 50-åring utan film-cv? Jodå, Annica Liljeblad utbildade sig och fick en roll i Ruben Östlunds The Square – och nu jobbar hon ­nonstop.«

Hon nämner kvinnan som vid 47 började med tyngdlyftning och tio år senare tog VM-guld. En annan som under pandemin sade upp sig från chefsjobbet för att bli ståuppkomiker.

»Det finns åldersfördomar och stigma i att byta karriär. Därför är det viktigt att visa goda exempel.«

Vad Annika Jankell själv drömmer om?

»Sedan jag var 15 år har jag drömt om att bestiga Kilimanjaro. I år blir det verklighet.«


Text: Sofia Hallström
Foto: Rebecka Rynefelt

Publicerad: torsdag 2 maj, 2024

ANNIKA JANKELL

Titel: Journalist och grundare av Wakai.

Bor: Gamla Enskede.

Första jobbet: Provrumskontrollant på Åhléns när jag var 12 år.

Första mediejobbet: Listan i SVT 1987.

Hobby: Människor och möten.

Tränar: Bikramyoga 4–5 gånger i veckan.

Förebild: Oprah Winfrey.

Favoritförfattare: Toni Morrison, Märta Tikkanen och Tjechov.

En aktuell film: Poor Things är galet bra!

Intressen: Teater, film, litteratur och psykologi.

Bästa egenskaper: Psykiskt stabil, bra på att lyssna och hyfsat bra självkänsla.

Dolda talanger: Fickparkering, gå ner i spagat och en baddare på att baka paj.