Foto: Karl Nordlund

Enligt Manne Didehvar

Uppkopplad framtid

Digitaliseringen innebär såklart fantastiska möjligheter, inte minst för HR. Från onboarding och rekrytering till lönekartläggning och hälsoundersökningar. En massa vardagsjobb kommer gå så mycket lättare och göras effektivare.

Med andra ord, när HR får vassare verktyg blir vi också bättre. Men det är som med all teknik – för att kunna utnyttja den fullt ut måste vi förstå vad den innebär och kunna reflektera över den.

För HR handlar i slutändan alltid om människor – vad händer när vi överlåter allt fler bedömningar och mer ansvar till automatiserade processer och matematiska formler? Hur anpassar sig HR till detta?

Algoritmer bygger på stora mängder subjektiv data som appliceras på den enskilda individen när det exempelvis kommer till lånebeslut, försäkringsbesked eller för all del rekryteringar. Detta är framtiden, men det är också en process som väcker frågor.

Hur övertygar man en algoritm om att inte bli bortsållad? Algoritmer vet måhända allt om våra gemensamma drömmar, men de vet faktiskt inte ett jota om mig som person.

Med det sagt, algoritmer innehåller exakt de värderingar men också dolda fördomar som vi fyller dem med.

Och här har vi utmaningen, en algoritm kan man aldrig prata med eller ställa till svars – därför gäller det för oss att hitta sätt att förstå och analysera data, och i ett vidare perspektiv naturligtvis också veta varför den samlas in och i vilket syfte den ska användas.

Ta bara våra smarta telefoner: I dag har de stenkoll på oss, var vi befinner oss, vem vi pratar med och faktiskt också vad vi säger. På samma sätt kommer inom en snar framtid det mesta runt oss vara uppkopplat och självlärande. Från konferensbordet till kontorsstolen kommer data om våra beteenden och hälsotillstånd samlas in och analyseras. Vem ska ha tillgång till den informationen? Här har vi inom HR mycket att fundera på om hur vi som arbetsgivare ska agera. Det är ju ändå människor som styr, och inte ettor och nollor, och det får vi aldrig glömma.

Till sist så är jag väldigt stolt över att kunna berätta om en skräddarsydd utbildning inom HR och affärsmannaskap som vi på Sveriges HR Förening tagit fram tillsammans med IHM Business School. Utbildningen är helt unik i sitt slag och syftar till att förbereda HR för framtida behov. Kort och gott, en perfekt utbildning för dig som vill ta nästa steg i karriären!

 

Manne Didehvar, generalsekreterare Sveriges HR Förening

Publicerad: fredag 3 maj, 2019