Efter tre framgångsrika år som generalsekreterare för Sveriges HR Förening väljer Manne Didehvar att gå vidare.
Foto: Karl Nordlund

Enligt Manne Didehvar

TACK!

För lite drygt tre år sedan tillträdde jag som generalsekreterare för Sveriges HR Förening. Det har varit den mest omvälvande och utvecklande tid, och har på alla sätt överträffat mina förväntningar.

Men var sak har sin tid, och eftersom jag tror på ständig utveckling har jag bestämt mig för att gå vidare i karri­ären. Så därför, i min allra sista krönika i HR People, vill jag försöka sammanfatta de här tre fantastiska åren.

 

Det allra bästa?

Utan mina underbara medarbetare hade inget av det vi åstadkommit varit möjligt. Varenda dag har mitt team brunnit för sina åtaganden, vuxit med uppdraget och leve­rerat i världsklass. Och det är ju precis detta som HR handlar om, att få människor i grupp att prestera på topp. Den stolthet som jag känner för vår gemensamma resa är gränslös!

 

Största utmaningen?

När jag tillträdde såg jag direkt att vi inom Sveriges HR Förening behövde uppdatera och modernisera vårt medlemserbjudande, från ett nytt tänk runt events och utbildningar till magasinet du håller i handen. Vi gick ­igenom allt, helt enkelt för att vi var tvungna att bli mer relevanta för våra medlemmar. Att få alla att dela visionen om »den nya« HR ­Föreningen tog sin tid. Förändringar är alltid  utmanande, inte minst när de är så radikala som de vi har genomfört. Men samtidigt, när styrelsen och andra intressenter såg det positiva resultatet, så blev det successivt enklare. Jag är tacksam över alla som tidigt hade modet att tro på visionen och vår förmåga att lyckas förverkliga den.

 

Mest oförglömliga ögonblicket?

HR Galan i Blå Hallen, Stockholms Stadshus, den 8 oktober i år. 450 HR-­människor samlades under ett och samma tak för att hylla årets ­HR-personligheter. Under glamourösa former kunde vi alla som deltog konstatera att HR i Sverige ­verkligen har kommit en lång väg!

 

Besvikelser?

Besvikelser är en del av livet men det jag spontant vill lyfta är hur folk uppför sig i sociala medier. Alla har nog på något sätt kommit i kontakt med nättroll, vilket förstås är förfärligt, men det finns ytterligare en sak som gör mig besviken. Det är när någon utnyttjar en person med många följare och »naglar sig fast« vid hen och kommenterar och kritiserar bara för att få egen uppmärksamhet. Jag brukar kalla dem för »digitala ankare«, de tynger ner och på­verkar den konstruktiva dialogen negativt.

 

Mest imponerad av?

Marilyn Langeler, tidigare HR-chef på Allra. Foto: Andreas Lundberg

Jag har träffat oerhört många spännande och fantastiska människor under den här tiden! Men ett möte som jag aldrig glömmer är med Marilyn Langeler, tidigare HR-chef på Allra som vi skrev om i nummer 4-2019. Marilyn och jag åt lunch tillsammans och hon berättade om alla turer i ­finansbolaget och hur polisen slutligen kom och häktade delar av företagsledningen. Jag bara gapade! Och blev imponerad över att Marilyn fortsatte att jobba under de förhållandena och hela tiden fanns tillgänglig för personalen. Så oerhört starkt! Sen vill jag också nämna Mark Levengood som två år i rad har lett HR Dagarna och HR Galan, en person som gjort stort intryck och imponerat på mig med sin värme och professionalism. Men såklart bär jag också med mig alla ­möten med underbara HR-personligheter som varje dag arbetar hårt och passionerat för att stärka HR-professionen.

 

Vad kunde jag ha lyckats bättre med?

Det är säkert massor med saker, men en fråga som jag hoppas att min efterträdare lyckas driva än hårdare, det är att HR måste få en ännu tydligare röst i debatten. Alla pratar i dag om »våra« frågor: arbetsrätt, employer branding och kompetensförsörjning… Svensk konkurrenskraft bygger på att vi har hållbara arbetsplatser och att vi behandlar människor på ett jämlikt och värdigt sätt. Jag skulle vilja att HR framöver syns i det offentliga rummet på ett helt ­annat sätt. Det borde vara en självklarhet att vi bjuds in till tv-sofforna!

 

Vad jag ska göra framöver?

Jag har länge drömt om att testa mina egna gränser i en egen verksamhet. Nu har en sådan möjlighet öppnat sig och då bestämde jag mig för att det var dags. Från och med årsskiftet blir jag vd och partner i HR Commitment, en verksamhet som sedan 2002 haft fokus på Executive Search och interimslösningar. Så jag säger inte farväl, utan på återseende! Och än en gång, tack för förtroendet under de här tre åren!

Foto: Karl Nordlund

Manne Didehvar
generalsekreterare sveriges hr förening

Publicerad: torsdag 24 oktober, 2019