Kjell tror att de stora organisationernas tid är förbi.

Spaning

Kjells tre megatrender

Kjell Lindström startade nyhetsbrevet Noden 2005.

Kjell Lindström startade nyhetsbrevet Noden 2005.
Varje fredag går hans trendspaningar om organisation, ledarskap och personalarbete ut till 8 000 prenumeranter. I slutet av januari kom det 500:e nyhetsbrevet. Här är de stora trenderna inom HR just nu, enligt Kjell:

1. Mjuka frågor

Efter 25 års fokusering på »hårda frågor« som strukturer, processer, kontroll och certifieringar kommer en ny våg med fokus på »mjuka frågor« som psykosocial arbetsmiljö, arbetets mening, relationsfrågor och etik. #metoo är bara början!

2. Digital baksida

Mycket av digitaliseringen handlar om att använda sig av dataspår som kunder lämnar efter sig. Baksidan är förstås att det blir precis lika lätt att övervaka de egna medarbetarnas digitala liv. Något som kommer dra fram en rad frågor för HR-avdelningarna att hantera.

3. HR och småskalighet

De stora organisationernas tid är snart över. Därmed kommer HR-frågorna bara bli viktigare och viktigare. I framtiden handlar det mer om flexibel samverkan mellan mindre och ibland tillfälliga organisationer. Gig-ekonomin är här!

Publicerad: fredag 16 februari, 2018