Foto: Rikard Knutsson

Hälsa

Starka medarbetare mobbingdrabbas dubbelt

Den starke medarbetaren säger: jag är en tävlingsmänniska och ger aldrig upp. Bra kanske för att driva svåra projekt i hamn. Men en livsfarlig inställning om högpresteraren utsätts för mobbing, visar en ny norsk studie.

»Mobbing har länge setts som en social stress, och medarbetare med gott självförtroende brukar ju också kunna hantera just det. Därför har man trott att de också klarar mobbing bättre. Men den här undersökningen visar att det faktiskt är tvärtom.«

Det säger Stefan Blomberg, psykolog och forskare på enheten Arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitetssjukhus.

»Man mår lika dåligt som alla andra av att bli mobbad, och det blir dessutom ett förödande grundskott mot ens självbild. Detta stämmer också med de kliniska erfarenheter jag själv och kollegor gjort. Många som ser sig som starka personer säger att de inte trodde att de kunde bli utsatta. Vilket kan leda till att de låter mobbandet fortgå längre.«

Vad ska man göra som personalchef?

»Har man en drabbad medarbetare i chefsposition är det lätt att tänka: du som är en driven ledare kan väl markera mot mobbarna! Men man ska aldrig bolla tillbaka problem på den drabbade, det är organisationen som måste säga stopp.«

»Och det gäller verkligen att göra det. En europeisk undersökning visar att det är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, alla kategorier.«

Foto: Rikard Knutsson
Text: Pontus Dahlman

Publicerad: tisdag 13 mars, 2018

Många som ser sig som starka personer säger att de inte trodde att de kunde bli utsatta. Vilket kan leda till att de låter mobbandet fortgå längre.