Hälsa

Sov dig smart

Nu visar neuroforskning att vi bokstavligen blir smartare när vi sover.

Jag måste nog sova på saken! Hur ofta har man inte sagt detta när man står inför ett knivigt problem? Men det är inte bara en behändig fras att ta till när man är svarslös inför en uppgift. Nu visar neuroforskning att vi bokstavligen blir smartare när vi sover. Framför allt handlar det om att utnyttja REM-sömnen, alltså den lätta sömnen som uppstår i slutet på en natt när vi befinner oss i ett drömlikt tillstånd mellan sömn och vakenhet. När vi låter det undermedvetna bearbeta problemet kommer lösningarna till oss när vi vaknar.

En som visste allt om sömnens kraft var Thomas Edison, som hade en egen metod för att hitta till det perfekta problemlösartillståndet. Han la sig på divanen med tre stålkulor i handen, som fick honom att slappna av men ändå inte fullt ut somna… Då tänkte han som bäst.

Publicerad: tisdag 10 april, 2018