utspel

Skarpa sidor

Vi tänker på miljön – men glömmer människorna

Vårens boksnackis i HR-världen? Utan tvekan amerikanen Jeffrey Pfeffer som med ­Dying for a Paycheck har författat ett lika inspirerande som rasande inlägg i arbetsmarknadsdebatten.

Pfeffer menar att inhuma­na krav från arbetsgivare och företag ligger bakom en stor del av de stressrelaterade sjukdomar som vi har i västvärlden. Bland annat pekar han på en undersökning som visar att bara i Kina dör över en miljon människor varje år i sjukdomar och missbruk som en följd av arbetsrelaterad stress. I Dying for a Paycheck myntar han uttrycket »social för­orening«.

»Min poäng är att det finns beteenden som rör vår fysiska miljö och som vi har dömt ut som helt förkastliga. Vi kan inte längre bränna upp vad vi vill och sedan sprida ut det i luften eller dumpa kemikalier hur som helst i närmaste vattendrag. ­Företag har ­accepterat detta och ­tävlar nu i att visa upp att man är en miljömässig förebild. Samtidigt är exakt samma företag involverade i aktiviteter som är direkt skadliga för deras medarbetare. Det borde vi inte längre tolerera.«

Hur har boken mottagits? Jodå, redan på lanseringskvällen blev Pfeffer uppsökt av en advokat som berättade att en stämning var på väg.

Publicerad: måndag 14 maj, 2018