Hälsa

Öppna landskap dåligt för kvinnor

I svallvågorna av #metoo verkar det logiskt att tänka att det öppna kontorslandskapet skulle innebära en säker zon för kvinnor. Men det är tvärtom.

Nu visar en nyligen publicerad brittisk studie att öppna landskap på kontor kan vara negativt för kvinnor: De känner sig mer utsatta för bedömning av sitt utseende, mer exponerade för manliga arbetskamraters blickar och blir mer medvetna om sin status i organisationen.

I undersökningen beskrev kvinnor att de kände sig obekväma och övervakade, och att de var tvungna att klä upp sig för att hävda sig.

Undersökningen gjordes av Christina Schwabenland och Alison Hirst som intervjuade tre dussin statligt anställda som flyttade från ett traditionellt kontor till en öppen planmiljö. Studien genomfördes som långa, strukturerade intervjuer snarare än som ett statistiskt giltigt prov, och målet med undersökningen var ursprungligen inte att jämföra upplevda skillnader mellan könen. Det lades till senare i undersökningen när det uppdagades att kvinnor och män spontant rapporterade så olika upplevelser av flytten.

Publicerad: tisdag 29 maj, 2018