Amy Edmondson. Bild: Ted.com

Inspo

»Det är svårt att lära sig nytt om man redan tror sig veta allt.«

Amy Edmondson är en av världens ­ledande forskare i teambuilding.

Citatet, som är hämtat från en av hennes föreläsningar på Ted Talks, syftar på en av de mest magnifika team- och räddningsinsatser som kanske någonsin gjorts: I augusti 1970 rasade en gruva i Chile. I stället för att tro att man skulle kunna klara allt själva bestämde sig myndigheterna för att bjuda in hela världen. Gruvingenjörer, forskare, amerikans­ka NASA, militären och tusentals frivilliga bidrog med idéer och tankar, och genom att samarbeta över alla gränser så uppfanns en ban­brytande räddningsplan.

Efter att ha varit instängda i 70 dagar fick man upp alla 33 gruvarbetare ­levande till ytan. Se föreläsningen på Ted Talks: Amy Edmondson – How to turn a group of strangers into a team. Visst känns det igen från sommarens räddningsaktion i Thailand med fotbolls­pojkarna!

:

Publicerad: söndag 19 augusti, 2018