Ledarskap

Chefen, dags för egotrippen!

Tänk i första rummet på dig själv. Var en egoist! Det överrumplande budskapet serverar Thomas Lundqvist i sin färska ledarskapsbok.

I skolan fick vi lära oss att det var fult att vara en egoist. Men i boken Egokoden slår författaren och föreläsaren Thomas Lundqvist fast att det är just det som en ledare bör vara. Vad i hela friden menar han med det?

»Jag brukar använda metaforen med syrgasmasken på flyget, som man instrueras att ta på sig själv först, innan man sätter igång att rädda och ta hand om andra. Exakt så måste man tänka. Jag gjorde tvärtom, nedprioriterade mig själv och min egen återhämtning och det funkade tills jag en dag kände att jag bokstavligen kände att jag tappade luften helt. Och jag tänkte: vad är det som händer?«

Vad är då »egokoden« och hur ska man knäcka den?

»Den består i att nå insikten om dina egna behov, och om vad som händer om du struntar i dem. Kanske har du fått svårt att sova men säger strunt i det. Då sker något som kallas ironic processing: ju mer du tränger undan behovet, desto högre skruvar kroppen upp volymen på symptomen. «

»De märks fysiskt, men också i ditt beteende där de försämrar ditt ledarskap. Du får svårare att samarbeta och ta beslut och det slår dessutom väldigt hårt mot arbetsminnet: helvete, var ställde jag bilen!«

Thomas Lundqvist pratar om the mind platter. En »hjärnans kostcirkel« där »alla delar måste finns på tallriken« om vi ska kunna knäcka vår personliga egokod. Förutom sömn till exempel fysisk aktivitet. Riktig återhämtning när vi är lediga.

Det där vet ju många redan, så vad stoppar oss från att lyckas med knäckandet?

»Vanligaste hindret är attityden: jag har så mycket att göra och har inte tid med att ta igen mig. Någon annan säger: Jaha, jag vaknar varje natt klockan 1 och passar på att jobba till tre och du fattar inte hur mycket jag får gjort när jag är helt ostörd. Men det är aldrig hälsosamt i längden och där kan det också vara ett annat hinder som slår till: vi vill inte acceptera att vi åldras. Men det som funkade när du var tjugo – att jobba efter midnatt eller gå direkt från dansgolvet till jobbet – kommer att leda till haveri vid fyrtio.«

Och när egokoden knäcks, vad händer då?

»Du får ett helt annat perspektiv. Tidigare satt du hela tiden och kände: hur ska jag hinna? Och nu: inga problem. Du får en helt annan förmåga att prioritera. Många tittar tillbaka och tänker: det är helt sjukt hur jag höll på förut.«

Vi lever ju ändå i ett prestationssamhälle, blir inte kodknäckaren lojare?

»Tvärtom, du får mycket mer gjort om du till exempel tidvis ser till att avskärma dig från intryck. I en undersökning som en svensk forskare gjort, och där försökspersonerna fick jobba helt ostört under halva arbetsdagen, så svarade 9 av 10 att de presterat mera.«

Text: Pontus Dahlman
Foto: Sören Vilks

Publicerad: tisdag 20 november, 2018

THOMAS 5 BÄSTA TIPS FÖR ATT KNÄCKA KODEN

  1. Prioritera din sömn varje natt.
  2. Rör dig minst 30 minuter varje dag.
  3. Bestäm dig för att avstå från arbete/mobil/dator etcetera efter klockan 18 på vardagar och HELA helgen/alla lediga dagar/under hela din semester.
  4. Avskärma dig så kan vara produktiv minst halva din arbetsdag utan att bli störd och avbruten.
  5. Stanna upp fem minuter varje dag och gör absolut ingenting. Bara vara helt tyst och göra, just det: ingenting. Supersvårt, visst, så börja först med en minut och öka gradvis med 30 sekunder varje dag tills du är uppe på fem minuter sammanhängande varje dag, alla dagar i veckan.