Rekrytering

»Under flykting-vågen 2015 kände vi att det här är perfekt – det strömmade ju in kompetens.«

Vi pratar med Ann Mårder, HR-chef på Nordic Choice Hotels, som de närmaste fem åren ska rekrytera 25 000 medarbetare.

Hur är det att jobba med Petter Stordalen? 

»Det är precis som man tror. Jag har aldrig tidigare varit med om ett bolag eller en ledare som är så transparent, what you see is what you get. Det är galet, superkul, full fart, lite rörigt och mycket rock’n’roll.«

Vad har du lärt dig av honom? 

»Att våga släppa på kontrollen och låta folk ta eget ansvar. Det är först när du litar på människors förmåga och ambition som magi uppstår.«

Ni står inför utmaningen att rekrytera 25 000 personer på fem år. Varför så många? Och vad kände du när du såg siffran? 

»Det var jag som räknade fram -siffran, och ångrade mig sedan -genast, haha. Dels handlar det om att vi -expanderar snabbt, närmaste åren ska vi öppna cirka 7 000 nya hotellrum, dels är vi i en bransch med hög -personalomsättning.«

Kan inte AI, robotar, ta över en del av jobben? 

»Jo, vi försöker följa med i utvecklingen. Redan nu finns på några -hotell en robot som bistår med room service. Vi erbjuder self check-in och det är redan maskiner som hackar lök och sallad. Men så kallade high touch-uppgifter, de som kräver -empati och fingertoppskänsla, kan robotar inte ta över.«

Vad går ni på när ni anställer? 

»I vår bransch har vi ofta bara se-kunder på oss att göra ett gott intryck, som vid check-in eller när morgonkaffet serveras. De små mötena skapar känslan. Men inre glöd är svår att lära ut, så i över tio år har exempelvis Clarion haft ›talangjakt‹ (likt teveprogrammen). Alla är välkomna, sökanden får två minuter på sig att göra precis vad hen vill, och vi ser tydligt vilka som har passionen och glittret i ögonen. Först därefter tittar vi på cv:t och gör en intervju. På så sätt hittar vi fler personer som har ›det‹.«

Hur tänker ni för att lyckas hitta så många? 

»Vi tänker långsiktigt, och har bland annat tillsammans med Realgymnasiet startat en treårig gymnasieutbildning speciellt inriktad på hotell. På så sätt har vi tre år på oss att drilla blivande personal, vilket är fantastiskt! Och efter examen garanteras eleverna sex månaders anställning, som ett sätt att ta vara på deras kompetens i stället för att de ska gå till konkurrenterna.«

Hur ställer ni er till att anställa och integrera invandrare? 

»Det jobbar vi aktivt med. Vi har många internationella gäster, och vill därför självklart ha internationella medarbetare som förstår olika kulturella koder och språk. Så under flyktingvågen 2015 kände vi att det här är perfekt, det strömmade ju in kompetens i Sverige. Vi samarbetade med Migrationsverket för att lämpliga personer snabbt skulle få arbetstillstånd och kunna jobba hos oss i väntan på prövning. Tyvärr fick vi inte fortsätta med det efter påtryckningar av facket, vilket var synd. Att låta människor leva på existensminimum i flera år i väntan på beslut är som att lotsa in dem på den svarta arbetsmarknaden. Varför inte låta folk som vill jobba, betala skatt och lära sig språket i stället?«

Många tvekar inför att anställa -invandrare, för att de inte pratar perfekt svenska. Hur tänker du där? 

»Herregud, välkommen in i nutiden och verkligheten. Hos oss jobbar människor av 172 nationaliteter, och det fungerar hur bra som helst. Rummen blir städade och maten som lagas god, man behöver inte kunna svenska för att göra det, och det finns alltid någon som kan hjälpa till att tolka vid behov. Inom en snar framtid är språk dessutom en icke-fråga. Det finns redan små hörapparater som översätter i realtid, och om du tar en bild på en meny kan du få den översatt till exempelvis kinesiska av Google translate.«

Text: Linda Newnham

Publicerad: torsdag 27 december, 2018

ANN MÅRDER

Ålder: 36 år.

Familj: Maken Tomas. 

Bor: Stockholm. 

Gör: Senior vice president People and culture på Nordic Choice Hotels.

Motto: Ingen är bra på allt, men alla är bra på något.  

Okänd talang: Jag är en jäkel på bowling. Kom sexa i junior-SM en gång i tiden. 

Behöver ta tag i: Rensa ur garde­roben. Framför allt behöver antalet skor minskas. Min man har sagt att det är ett par in, ett ut som gäller från och med nu.