Dilemmat

»Din trevliga men hopplösa kollega vill ha dig som referens. Hur klarar man sig undan?«

Vi frågade Stefan Lidén som driver Next u, digital rekrytering och bemanning.

»Jag har faktiskt råkat ut för det själv, att någon ber mig vara referens trots att personen vet att vi inte fungerade så bra ihop. Jag brukar säga att jag visst kan vara det men ›då ska du veta att jag kommer att säga precis vad jag tycker och tänker‹.  

Man vill ju inte hamna i det läge som jag själv hamnat i någon gång: Man får bra referenser på en person men det visar sig vara snack. Därför vill jag inte göra ett liknande klavertramp att jag lämnar en felaktig referens. Man kan ju i och för sig ifrågasätta personens omdöme när denne vill ha mig som referens, trots att vi inte funkat så bra ihop. 

Jag tror det här är vanligt. Svensken är ju per definition lite konflikträdd. Man säger ja och det kan bero på att man sagt upp någon. Då kan man ju ha skuldkänslor. Man tänker att det kanske berodde på en själv att man inte kom överens, och då vill man ju inte sätta käppar i hjulet. Men jag vill som entreprenör inte sätta någon annan i en sits så att han eller hon får samma problem som jag haft.« 

Publicerad: onsdag 2 januari, 2019