Karin Wetterstrand, HR-chef på NTM, och Jens Olofsson, Försäljningschef på Feelgood som anordnar tävlingen.

Arbetsmiljö

Friskast i Östergötland – och kanske i Sverige

Vårt arbetsliv är sjukt! Så brukar det mullra i rapporterna. Men det finns faktiskt friskt lysande fyrar i mörkret. Företag och organisationer som tävlingen »Sveriges Friskaste Företag 2018« vill lyfta fram som förebilder.

I riksfinalen, som hålls våren 2019, tävlar sju finalister från varsitt län om guldmedaljen. En av de som sållats fram: Mediekoncernen NTM i Östergötland.

»Det känns fantastiskt att vi går vidare, det här är en vinst för hela koncernen«, säger NTM:s HR-chef Karin Wetterstrand.

Nyckeln till framgång?

»Att vi fått med våra 120 chefer i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi coachar dem. Ger dem råg i ryggen. Bland annat via en utbildning i koncernens värderingsstyrda ledarfilosofi, obligatorisk för alla om man så varit vd i trettio år på annat håll.«

»Här är vi nyfikna och snabba till förändring, men också förlåtande och toleranta. Dessutom måste vi ha kul ibland. Prickar ledarna in de värdena varje dag har vi lyckats.«

I grunden för en sund arbetsplats krävs också en fungerande kommunikation, mellan individer med de mest skiftande personligheter och begåvningar.

»Alla behövs med sina olikheter, men man måste också bli medveten om sina egna styrkor och svagheter. Därför kartlägger våra chefer: Vilken egenskap behöver jag lägga band på, när behöver jag gasa på, också i förhållande till andra så att vi kan kommunicera?«

Vad är då ett friskt företag, konkret?

»Vi har förstås vår beskärda del av människor som inte mår bra. Men vi arbetar mycket aktivt med rehabilitering. Och lär cheferna tolka tidiga signaler och hur de ska gripa in: En medarbetare som alltid brukar vara glad, är plötsligt ilsken och trött. Då gäller det att inte rygga för att genast hålla ett omsorgsamtal.«

En av era egna medarbetare nominerade er till priset, en säljare som konstaterade: »Jag trivs jättebra här …«

»Ja, och det gör det förstås ännu roligare. Man kan basunera ut att detta är ett ställe där vi mår bra. Men det måste vara någon annan än jag eller vd:n som säger det. Då blir det en branding som är viktig på riktigt i konkurrensen om kompetens.«

»Och till sist måste jag säga: Det är ett sådant gnetande som ligger bakom en sådan här framgång. Men det är nästan aldrig som HR-arbetets positiva verkan lyfts fram. Det är bara när vi fejlar som det blir rubriker, då blir det helsidor i branschtidningar! Om man ska få kredd för sitt arbete ska man liksom verka i affären. Så det är klart att det är jätteroligt att få den här uppmärksamheten. Vi har jobbat så länge i det tysta, men nu kliver vi fram.«

Text: Pontus Dahlman

Publicerad: tisdag 22 januari, 2019

TÄVLINGEN SVERIGES FRISKASTE FÖRETAG 2018

• Anordnas av hälsoföretaget Feelgood. Sju framsållade arbetsgivare från sju län deltar.

• Hittills utsedda finalister: Ragn-Sells i Stockholms län; NTM, i Östergötlands län; Umeå universitet, i Västerbottens län.

• Riksvinnaren av tävlingen presenteras i mars 2019. Den har då utsetts av en jury med bland annat tidigare socialministern Göran Hägglund, Irene Jensen, professor i företagets hälsa och personskadeprevention vid Karolinska Institutet och Göran Johansson, tidigare ordförande för IF Metall.

 

 

Men det är nästan aldrig som HR-arbetets positiva verkan lyfts fram. Det är bara när vi fejlar som det blir rubriker, då blir det helsidor i branschtidningar!