Mycket snack och lite ­verkstad, brukar det heta. För Petra Holst är det tvärtom.

Karriär

Våga ta chansen

När hon lyssnade på sitt hjärta var valet lätt. Petra Holst hoppade av juristjobbet – två år senare har hon avancerat till HR-chef på Besikta Bilprovning.

Från jurist på Lunds universitet till HR-chef för ett företag med 570 ­anställda. Allt inom loppet av två år. Låter det som en utopi? Förmodligen. Men för Petra Holst är karriärsprånget egentligen inte så mycket att hetsa upp sig över.

»Där och då kände jag att jag ville göra något annat och testa något nytt. Som juridiskt ombud satt jag med i förhandlingar, medlingar och gav rådgivning i olika ärenden. När jag fick frågan om jag ville kliva på som HR-administratör tvivlade jag aldrig – jag såg det som en möjlighet till utveckling«, säger Petra.

Låt vara att det fanns en och ­annan i hennes närhet som ifrågasatte hennes beslut när hon i ­början av 2016 började jobba för Besikta ­Bilprovning.

»Själv tyckte jag bara att det var spännande att gå från ett fast ­arbete till ett vikariat. Jag har lärt mig att jag inte kommer kunna ge allt om jag inte vågar testa nya saker. Det blir kanske inte rätt alla gånger, men jag kommer åtminstone kunna bli bättre. I bästa fall kommer jag ut på andra sidan med nya insikter och ­erfarenheter«, säger Petra.

Hon har sedan tidigare studerat till personalvetare och haft
HR-tänket med sig i ryggsäcken. 

»Efter att ha arbetat några år som juridiskt ombud saknade jag HR och dess bredd. Juridiken och arbets­rätten är en stor del av HR och jag såg möjligheten att kunna använda den kunskap jag hade fått.«

Har du alltid varit duktig på att »våga säga ja« även när det ­kanske inte känns självklart?

»Ja. Jag tror på att man ska vara positiv och se möjligheterna i allt man möter. Att säga ja till att hjälpa en chef i ett svårt ärende eller ta på sig ansvaret att komma med en ny lösning trots att det kan vara ett okänt eller utmanande område är ­något som inte bara utvecklar mig utan även företaget.«

På två år har Petra Holst klättrat från HR-administratör till HR-chef, en remarkabel resa som gett ringar på vattnet i branschen.

»Det har varit två fantastiska men också utmanande år. Jag har fått möjlighet att växa, testa och utveckla många delar inom mig själv och mitt arbete.«

Kan du sakna vardagen som ­jurist, eller känner du att du har hittat rätt?

»Jag har hittat rätt. HR har en stor bredd av frågor där juridiken alltid finns med på ett eller annat sätt. Att arbeta med HR är otroligt utvecklande. Här handlar det om att få så mycket mer att ske, det är inte bara enskilda frågor utan ett helt bolag som ska följa med i processen och det är inte bara en person som man ska hjälpa här utan det HR arbetar med påverkar alla medarbetare.«

HR är vanligtvis ganska försiktiga och vill inte sticka ut. Hur kan HR bli bättre på att ta för sig, att ta chanser?

»Jag tycker det kan vara ett sätt att generalisera HR. Utifrån de jag träffar inom HR skiljer det sig åt. Dock är det viktigt att vara en stödjande part och våga säga till, både när det går dåligt och när det går bra. Vi på HR sitter på kunskaper och ­erfarenheter som behöver delas så att företaget kan utvecklas, det gäller bara att kunna se möjligheterna. Om du ser en möjlighet – tveka då inte att ta chansen och agera.« 

Text: HENRIK LENNGREN
Foto: PETER WESTRUP

Publicerad: tisdag 26 februari, 2019

PETRA HOLST

Titel: HR-chef, Besikta Bilprovning.
Dold talang: Har studerat teater.
Nätverk: Det generella HR-nätverket SYD (Sveriges HR-förening), där jag även är koordinator. Går dessutom gärna på föreläsningar och workshoppar för att nätverka och lära mig mer.
Motto: Våga se möjligheter där andra ser problem.
Första jobbet: Butiksbiträde på Åhléns Östermalmstorg i Stockholm.
Bästa egenskap: Ihärdig, ger aldrig upp förrän jag hittat en lösning.
Udda intresse: Tapetserar om möbler – en form av terapi för tålamodet.

Vi på HR sitter på kunskaper och erfarenheter som behöver delas så att företaget kan utvecklas.