Är du en kreativ person med bra samarbetsförmåga? Grattis, framtiden tillhör dig.

Talang

Medarbetare 2.0

Det är inte längre ett krav med en högre utbildning hos några av världens största företag – sociala färdigheter går före.

Vad letar arbetsgivarna efter hos medarbetare? Vilka är de mest efterfrågade förmågorna? Och hur viktigt är det egentligen med ett välfyllt cv?

LinkedIn har gjort en stor undersökning bland högre chefer, som på sätt och vis vänder upp och ned på hela vår föreställningsvärld om hur vi traditionellt har resonerat runt rekryteringar. Något som också har fångats upp av några av världens största arbetsgivare. Så är det inte längre ett krav att ha en högre utbildning hos varken Apple, Google, IBM eller Bank of America.

Undersökningen slår bland annat fast att sociala kompetenser är allra viktigast. Det tycker 57 procent av cheferna. Och allra mest betydelsefullt är följande fem faktorer:

Kreativitet: Att hitta nya lösningar anpassade för framtiden.

Övertalningsförmåga: Det räcker inte med en fantastisk produkt – man måste också kunna sälja den.

Samarbetsförmåga: När arbetet blir alltmer komplext gäller det att vara en »smooth operator« och få ­teamet att fungera.

Anpassningsbarhet: Vad du än gör – stå inte stilla: Fortsätt utvecklas!

Tidshantering: Lär dig hantera din egen tid, och du kommer ha en stor konkurrensfördel.

Några andra kompetenser som ­efterfrågas av framtidens medarbetare: Utvecklare med molnkompetens, ­AI-kunskaper, analytisk förmåga, ­personalledning och UX-design.

Publicerad: torsdag 14 mars, 2019