Foto: Karl Nordlund

ENLIGT MANNE DIDEHVAR

Där magin sker

Om det finns en fixstjärna i HR-världen så är det engelsmannen Simon Sinek. Hans böcker säljs i upplagor som normalt brukar förknippas med framgångsrika deckarförfattare, och föreläsningarna på TED Talk lockar miljontals intresserade tittare som alla vill ta del av hans initierade spaningar om hur företag och ledarskap egentligen bör bedrivas. 

I det här numret av HR People har vi träffat Simon, som i en exklusiv intervju bland annat pratar om den brännande frågan etik och kapitalism, och hur farligt företagen lever i dag (sidorna 38–41).

»Att sätta aktieägarnas behov före medarbetarnas och kundens är detsamma som att ta råd från fansen i stället för att lyssna på vad dina spelare behöver när du bygger ett fotbollslag«, säger Simon i artikeln och menar att det förbund som alltid har funnits mellan arbetsgivare och arbetstagare är på väg att lösas upp.

En dyster framtidsvision? 

Nja, jag väljer att se det som en möjlighet för oss inom HR att agera och komma med lösningar, och att i en snabbföränderlig värld vara bryggan mellan chefer och medarbetare.

Just därför är det så viktigt att HR tar plats i ledningsgruppen.

Eller rättare sagt, vi ska finnas med i alla beslutanderum – formella som informella. Det är vi inom HR som vet vad som händer i företaget, som har ett helikopterperspektiv över hela organisationen. För om ett företag ska bli framgångsrikt och om medarbetarna ska må bra och trivas så är det inget som går att bestämma på förhand, utan det är en ständigt pågående resa som sker i de dagliga besluten och de gemensamma ansträngningarna på en arbetsplats. Det är där magin sker – och det är där HR verkar.

Men detta ställer så klart också krav på oss som jobbar med de här frågorna, att vi har kompetensen att anta utmaningarna. Först då kan vi göra skillnad också för andra. 

Därför är det helt avgörande för oss på Sveriges HR Förening att ständigt utveckla erbjudandet till våra medlemmar med kurser, utbildningar och seminarier. 

Vi arbetar för din framtid, det är vad som driver oss i vardagen.

Trevlig sommar!

 

Manne Didehvar, generalsekreterare Sveriges HR Förening

Publicerad: onsdag 19 juni, 2019