Rapport

Mer än hälften vill byta jobb!

Vem sa att vara medelålders är lika med att vara mätt och nöjd? Faktum är att mer än hälften av befolkningen mellan 40–55 år vill ta steget och byta jobb.

Det visar Folkuniversitets årliga barometer »Mitt i karriären«. Samtidigt uppger nästan hälften, 42 procent, att ett byte är svårt på grund av åldern. Inte för att de tillfrågade anser sig sakna konkurrenskraft: drygt 6 av 10 ser det inte alls som svårt att »hänga med i de yngres arbetstempo«.

Vad är det då som håller drömmarna tillbaka?

»Dels kan det vara att man inte vet vad man vill göra i stället, dels att det finns ett inslag av åldersdiskriminering i Sverige, våra tidigare undersökningar har visat att det kan vara bromsklossen i sammanhanget«, säger Mona Lanneskog, marknadschef på Folkuniversitet.

»Ibland blir man kanske inte ens kallad till intervju om man är lite äldre. En del företag tror att energin hos den sökande inte räcker till. Men det kan också vara att arbetsgivaren är rädd att de som varit med ett tag kan ställa högre krav när det gäller lön och rimliga arbetsvillkor. Man tror inte att de har samma flexibilitet. Men då går man också miste om unika kompetenser med stor erfarenhet.«

Undersökningen som genomförts av marknadsundersökningsföretaget YouGov visar också att gruppen som helst vill byta jobb är tjänstemän med personalansvar.

»En orsak skulle kunna vara att det är denna grupp som får ›ta smällen‹ när arbetslivet förändras så snabbt och genomgripande som det gör just nu. Att det blivit så många tunga personalfrågor att hantera att chefen känner att det tar mycket tid och kraft och därför vill arbeta med något annat«, säger Mona Lanneskog.

På en front ser det dock ljust ut. Det talas ofta om en framtida kompetensbrist och att vi alla måste räkna med att kasta in handduken allt senare. Den viljan finns redan hos dagens 40–55-åringar, slår undersökningen fast. Hela 66 procent kan nämligen tänka sig att jobba också efter pensionen.

Text: Pontus Dahlman

Publicerad: måndag 16 september, 2019

Ibland blir man kanske inte ens kallad till intervju om man är lite äldre. En del företag tror att energin hos den sökande inte räcker till …