Maria ser en bra arbetsmiljö som en viktig nyckel till framgång.

Miljö

Hälsan först

Hur ska vi orka jobba efter 65? Prevents vd Maria Schönefeld menar att vi måste lära oss att sätta gränser och skapa balans.

Alla har nog upplevt skyddsombudet som gick runt på arbetsplatserna och kontrollerade arbetsbelysning och stolshöjd för att förvissa sig om att alla hade en ergonomiskt riktig arbetsplats. Fortfarande är detta en del av arbetet för en bättre arbetsmiljö. Men området är i dag större och mer komplext än det var för 20 år sedan.

Nu är det de organisatoriska frågorna som har mest tyngd.

»Det är svårare att jobba och eftersom det inte finns en regel som funkar för alla måste ledarskapet hos företagen bli mer individuellt. Man måste hantera frågor så att de fun-gerar för varje individ«, säger Maria Schönefeld, vd för Prevent.

»Det är en helt annan typ av arbetsmiljöarbete. Och utvecklingen har gått rekordfort – det har skett på bara tio år och hastigheten är inte i avtagande. Därför måste vi börja ha ett individperspektiv för att skapa bra förutsättningar. Men det som fungerar i dag kanske inte fungerar om tre månader. Därför är det viktigt att man hittar en flexibilitet.«

Hon har arbetet med arbetsmiljöfrågor »i hela sitt liv«, säger hon. Nu är det tio år sedan hon blev vd för Prevent, som är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, med rötter i Arbetarskyddsnämnden som bildades 1942. Prevent är »unikt stora«, som Maria uttrycker det. Varje år har man 2,5 miljoner besökare på produktsidorna och på webbplatsen finns 300 verktyg. Man utbildar 25 000 personer årligen.

Maria beskriver ett arbetslandskap i förändring som kommer att ställa högre krav på arbetsgivare och arbetsmiljö. Man kan säga att utmaningen i dag inte ligger i att se till att de anställda har en korrekt arbetsställning utan i att förhindra dem från att bli utbrända.

»Vi måste jobba längre än till 65 i dag. Vi övergår från industri till ett tjänstesamhälle och ger ett större medansvar till individen. Företagsbegreppen blir luddigare. Vi jobbar var som helst och när som helst eftersom tekniken understödjer det. Därför är det viktigt att sätta gränser för att skapa balans. Det finns en vågskål där man måste balansera arbete mot fritid. För inte länge sedan jobbade vi i åtta timmar och sedan hade vi fritid. Nu mixas allt ihop under dygnet.«

Tidigare i år lanserade Prevent ett verktyg för chefer som vill bli bättre på hälsofrämjande ledarskap. Det finns starka samband mellan arbetsmiljö och verksamhetsutveckling. Människor som mår bra presterar bättre.

»Det är vår affärsidé. En bra arbetsmiljö kan vara en nyckel till framgång. Med en bra arbetsmiljö kan man rekrytera människor som trivs, de kommer att stanna kvar och göra ett bra arbete. Då får man team som fungerar. En attraktiv arbetsgivare har inte bara förmågan att locka bra krafter utan kan också få dem att stanna på företaget. Då behöver man inte investera i att nyrekrytera. Det är en bra strategi eftersom det är det billigaste och effektivaste sättet att behålla arbetskraft.«   

Text: Tommy Jeppsson
Foto: Peter Cederling

Publicerad: tisdag 24 september, 2019

MARIA SCHÖNEFELD

Gott råd: Blanda inte jobb och familjeliv i onödan.

Dold talang: Använder alla jag har. Önskar jag hade fler.

Tränar: För lite, men står och går så ofta jag kan. Börjar och avslutar oftast dagen med en rask promenad. Vardagsmotion är bra för både kropp och knopp.

Kör: Volvo, men är mest passagerare på lokaltrafiken eller SJ.

Fritid: Skogsliv. Älskar bär- och svampplockning och vara i naturen. Jagar förstås en del dammråttor också på fritiden men det är inte för att det är kul.

Mat: Äter inte fyrbenta djur. Äter helst närproducerat och rättvisemärkt mat.

Styrka: Resultatorienterad och vänlig.

 

För inte länge sedan jobbade vi i åttatimmar och sedan hade vi fritid. Nu mixas allt ihop under dygnet.