Social distansering påverkar oss även neurologiskt.

Hälsa

Rör ej!

Det går inte att skaka hand i ett Teamsmöte.

Vi håller social distans. Inga kramar eller kindpussar, och handskakningen är i bästa fall ersatt av två armbågar som möts.

Det är tråkigt och själlöst, men faktum är att det påverkar oss också på ett ­djupare och neurologiskt plan. Som sociala varelser är vi bio­logiskt konstruerade för att uppskatta ­beröring, det håller oss samman som grupp och gör att vi kan överleva.

Beröring stimulerar nervsystemet, stressen minskar, blodtrycket och ­pulsen ­sjunker, och ett lugnande hormon som heter oxytocin frigörs. Forskning har till och med visat att en så enkel gest som en klapp på ­ryggen ­kollegor emellan gör att vi känner oss tryggare och presterar bättre.

Utan beröring försämras också vårt immunförsvar, och där har ni den svarta ironin – att vi i coronatider måste hålla oss från varandra när behovet att träffas aldrig har varit större. Ett Teamsmöte är en klen kompensation.

Publicerad: måndag 3 augusti, 2020