Bild: Shutterstock

Forskning

Acceptera inte ett nej

Så blir du en vinnare vid förhandlingsbordet.

Tänk dig följande: Du befinner dig i en känslig förhandling när motparten säger: »Det här är mitt absolut sista bud, take it or leave it.«

Hur reagerar du?

Suckar du lite uppgivet inför att ni verkar ha kommit till vägs ände och att du nu måste svälja det beska pillret och bestämma dig – eller försöker du ändå hitta en väg att öppna upp förhandlingen igen och få till en bättre deal?

Forskning visar att människor som har ett »choice mindset«, som inte ger upp inför ett ultimatum också är mer framgångsrika i förhandlingar. Detta har bland annat visat sig i en studie med bilhandlare, skriver Harvard Business ­Review. Kunder som satte hårt mot hårt och fortsatte förhandla, trots att bilhandlarna ­påstod sig ha gett sitt sista bud, lyckades i genomsnitt sänka priset på bilen med nästan 6 000 kronor.  Värt att tänka på nästa gång du hamnar i en förhandlingssituation.

Ett nej kan bli ett ja.

Publicerad: tisdag 27 oktober, 2020