HÄLSA

Spegel, spegel…

Under pandemin har »Zoom fatigue« blivit ett begrepp – många har suttit i oändliga videomöten och stirrat på sina kollegor och sig själv i motljus och dåliga vinklar.

Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet och tidigare forskare på Virtual Human Interaction Lab vid Stanford, har tillsammans med sina forna kollegor i Kalifornien kommit fram till att kvinnor blir tröttare än män av videomöten.

Forskarna gjorde en enkät med 10 000 deltagare globalt. Den visade att kvinnor har både längre möten och kortare pauser däremellan. En annan anledning till att kvinnor blir mer Zoomtrötta, enligt Géraldine Fauville, är spegeleffekten: människor tenderar att bli mer självkritiska av att se sig själva, som man ju gör i videochattar, och kvinnor i ännu högre grad än män.

Publicerad: onsdag 18 augusti, 2021