Charlotte Haegermark menar att arbetslivet i dag också kräver helt nya arbetssätt.

organisation

»Gör medarbetarna till intraprenörer«

Charlotte Haegermark är övertygad om att medarbetardriven innovation är vägen till framgång.

Alla vinner på att medarbetarna tänker stort och fritt – och blir doers. Charlotte Haegermark, racingföraren* som gick från pr till ledarskapscoachning, vill med boken Boosta intraprenörskapet skapa ett kreativare arbetsliv. 

»Jag har själv saknat ett innovationsfrämjande ledarskap på de flesta jobb jag haft, det var i stället fokus på det jag inte kunde och att göra om mig till någon jag inte var. Det här är en handbok för ledare och HR som vill att medarbetarna ska kunna och vilja vara innovativa.« 

Charlotte Haegermark menar att det nya arbetslivet, alltmer föränderligt och oförutsägbart, kräver nya arbetssätt. Medarbetare är självständigare och har tillgång till tidigare dold information och kan göra egna analyser. Det borde främjas, tycker ­Charlotte Haegermark. Företagen måste också vara mer snabbrörliga och dra fördel av medarbetarnas fulla potential.

»Innovation är lika med risk, acceptera misstag hos sig själv och sina medarbetare och hantera dem konstruktivt. «

»Egon och gamla belönings­modeller styr tyvärr fortfarande ledarna. Man kanske ›tvingas‹ ta en chefsroll för att känna att man tar nästa steg, även om man innerst inne inte lockas av det ansvar och ­intresse för människor som är grunden. Tänk om rollen som intraprenör kunde bli en ny målgrupp och karriärväg i HR-processerna.«

Charlotte Haegermark tror också att ett innovationsfrämjande ledarskap ökar attraktionen i kampen om talangerna. Men hur kan då ledare främja intraprenörskapet?

»Inför informellt och kommunikativt ledarskap – styr med tillit, värderingar, vision och lärande. ­Innovation är lika med risk, acceptera misstag hos sig själva och sina medarbetare och hantera dem konstruktivt. Uppmuntra meningsskiljaktigheter och öva på att hantera dem så att de inte övergår i personliga konflikter.« 

*Charlotte Haegermark har tävlat i kartingens värstingklass KZ2, där man kör med sex växlar och en toppfart på uppemot 200 km/h, i internationella mästerskap. 

Publicerad: onsdag 22 september, 2021