Johan Segergren och Zorica Bodiroza.

FRÅGA FORSKAREN!

Hur undviker man identitetsdilemman

I Fråga Forskarens andra avsnitt för säsongen möter Zorica och Johan forskaren Camilla Thunborg, professor i pedagogik vid Stockholms universitet.

I podden diskuteras relationen mellan kompetens och identitet, varför vissa yrkesgrupper har starka och andra svaga yrkesidentiteter samt vilken betydelse detta får för såväl organisering av utbildning som kompetensutveckling och organisations­förändringar i dagens arbetsliv. Camilla menar att det finns en dold utvecklings­potential i identitetsdilemman, ett dilemma som uppstår då vår bild av oss själva och vad vi kan, bör och ska göra krockar med andras förväntningar. Detta kan ske i vardagen eller vid organisationsförändringar. Sådana dilemman skulle kunna användas som potential för att utveckla kompetens och verksamheter men dessa också kan skapa konflikter och motstånd som hämmar utveckling. Camilla menar att är något som chefer kan arbeta mer aktivt med och där HR skulle kunna vara en viktig partner.

Lyssna här:

Publicerad: onsdag 22 september, 2021

 

Camilla Thunborg

Camilla Thunborg