Sofi Fridland, vd för Just Arrived.

VI PRATAR MED

Hon matchar nyanlända med arbetsmarknaden 

»Jag har aldrig sett ett så stort intresse. Nu börjar det roliga arbetet med att matcha personer med företag.«

Hur hittar de nyanlända till er?

»Vi har funnits sedan 2015 och har varit bra på att synas i de portaler där man vistas när man är ny i ett land. Sedan har vi varit duktiga på sociala medier. Instagram har varit jättebra för oss för att fånga upp personer som har kommit hit. Det är många som har delat våra inlägg.«

Hur hamnade du på Just Arrived?

»Jag har jobbat länge inom rekrytering och bemanning och under flyktingströmmen 2015 kände jag att jag ville göra något mer. Just Arrived var ett nystartat volontärinitiativ och under året växte vi till över 250 volontärer. Så jag hjälpte till med ett lanseringsevent och med att bygga ett kontaktnät. När Just Arrived sedan fick sin första investering gick jag tillbaka till mitt vanliga jobb innan jag återvände 2019 och blev vd året därpå.«

Skiljer sig flyktingvågen från Ukraina från den tidigare?

»Det är många högutbildade kandidater som kommer nu med en gedigen professionell erfarenhet. Å andra sidan är kanske språknivån något sämre när det gäller engelska, vilket kan skapa en annan typ av problematik kring att hitta jobb. Men vi märker att många företag är villiga att skapa kreativa lösningar kring hur man kan få in talang, oavsett språknivå.«

»Många tänker att det är tillfälligt. De är öppna för både lång- och kortsiktiga jobb, utifrån vad som händer i hemlandet.«

Det borde betyda att det är många utbildade kvinnor som kommer.

»Absolut. Där ser vi en stor skillnad mot tidigare flyktingvåg. Sedan är det för tidigt att dra slutsatser om vad som kommer att hända framöver. Men hittills är det många kvinnor som kommer med barn, och inte bara sina egna utan även släktens.«

Vilken typ av kompetens har de som kommer?

»Många har en bakgrund inom tech och vi har även en hel del lärare, allt från universitetsnivå till förskollärare. Det är på alla nivåer. Jag har nog aldrig sett så många lärare. Sedan är det ekonomer, och folk som jobbat på restaurang, hotell och lager. De som skriver till oss är ödmjuka när det gäller vad man kan tänka sig göra när man är här. Man kanske har en utbildning men man är villig att ta vad som finns. De är måna om att börja direkt.«

Hur är intresset på marknaden?

»Jag har aldrig sett ett så stort intresse. Det har blivit så på bara en vecka. Nu börjar det roliga arbetet med att matcha personer med företag.«

Kommer de för att stanna?

»Där märker vi en skillnad. Det här är en annan typ av flyktingar. De som kom 2015 hade mer ställt sig in på att stanna, framför allt de yngre. Nu tänker många att det är tillfälligt. Åtminstone bland dem jag har varit i kontakt med. De är öppna för både lång- och kortsiktiga jobb, utifrån vad som händer i hemlandet.«  

Har ni fortfarande plats för andra nyanlända?

»Ja, självklart. Det som händer nu betyder inte att vi glömmer de 40 000 talanger vi har i vårt register sedan tidigare. Det är viktigt att betona. För oss spelar det ingen roll varifrån de kommer. Vi värderar talang från världens alla hörn lika högt. Sedan förstår vi ju att den mediala uppmärksamheten kan resultera i att fler arbetsgivare vill öppna dörren för dem som är drabbade.« 

Ett arbete är väl helt avgörande för integration?

»Ja, enligt oss är det den viktigaste delen. Även om vi inte kan hitta ett jobb som är helt i linje med ens utbildning så uppmuntrar vi att man ska ta det jobbet ändå. Får man in en fot på arbetsmarknaden är chansen större att man får ett jobb inom det man är utbildad till i sinom tid.« 

Text: Tommy Jeppsson

Publicerad: torsdag 12 maj, 2022

SOFI FRIDLAND

Gör: Vd på Just Arrived.

Bor: Fredhäll i Stockholm.

Bästa boken: Flyga drake.

Bästa filmen: Nyckeln till frihet (officiell åsikt) men sett Notting Hill ett orimligt antal gånger.

Dold talang: Karaoke.

Tränar: Fotboll, golf eller ofrivilligt på gym.

Första jobbet: Lärare på fotbollsskola.

Bästa egenskap: Empatisk.

Udda intresse: Besatt av sirachasås.

Mitt motto: It is just talent that matters.