Ordet »bubbelhopp« har Emma Stenström lånat av apputvecklaren Max Hawkins.

SPANING

Ut ur bubblan

Vi lever alltmer i våra filterbubblor, både digitalt och i resten av livet. Docenten Emma Stenström har skrivit boken Bubbelhoppa, om att möta människor utanför den egna sfären.

I hela sitt vuxna liv har Emma Stenström gått emot strömmen. Första gången när hon började på Handelshögskolan, vilket hennes pappa likställde med att »gå på Sergels Torg och köpa knark«. Men hon blev kvar på skolan och har ägnat sin karriär åt att röra om i grytor. Sedan några år hjälper hon chefer och organisationer att röra om i sina egna grytor genom att »bubbelhoppa«. 

Metoden innefattar lektioner i att lära sig att vara nyfiken, fråga, dela och lyssna innan man hoppar ur sin bubbla. Det vill säga, träffar och konverserar med människor från andra bubblor. Detta guidar hon till i Bubbelhoppa: en metod för att förstå andra.

Emma Stenström
Vi behöver träna på att förstå andras perspektiv, menar Emma Stenström.

EMMA STENSTRÖM

Titel: Docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, krönikör i Dagens industri samt föreläsare.

Bor: Snart sambo i utsatt område i Stockholm.

Bakgrund: Uppvuxen i stereotypisk akademikerfamilj i Uppsala.

Förebilder: Orädda Åsa Moberg, affärskvinnan Karin Forseke, pappa Thure som vid 96 års ålder arbetar heltid.

Bästa boken: Stå fast där danska psykologen Svend Brinkmann tar avstånd från personlig utveckling.

Favoritförfattare: Ge mig en tysk sociolog och jag blir lycklig. Just nu är favoriten Hartmut Rosa.

Dold talang: Logistik. Såsom att planera resor med kollektivtrafiken.

Udda intresse: Burlesk. Både att dansa och titta på.

Första jobbet: Gjorde reklam för en leksaksaffär, utklädd till Bill (eller Bull) varje lördag.

Här pratar hon om…

…att skapa psykologisk trygghet i team.

»Harvardprofessorn Amy Edmondson har skrivit om hur psykologisk trygghet påverkar innovation. Hon menar att ett av de bästa sätten för att skapa det, är att träna på att förstå varandras perspektiv. En annan forskare, Rob Cross, menar att vi kan spara en hel arbetsdag i veckan på att få team att samarbeta bättre och särskilt genom att inkludera flera olika perspektiv. Samarbeten som inte fungerar suger energi, medan de som funkar ger energi.«

…att lämna algoritmerna.

»Många menar att kaninhålen uppstår i de sociala nätverken. Att algoritmerna driver oss mot en ­affektiv polarisering. Men det finns de som försöker få tekniken att bidra till större social sammanhållning. Min favorit, Center For Humane Technology – som står bakom Netflix-dokumentären The Social Dilemma – har startat ett forum för att samla teknik som överbryggar klyftor.«

…idén till boken Bubbelhoppa.

»Man kan säga att den började i ett antal små trådar som började spinnas redan 1991. Jag har alltid tyckt att det är tråkigt att bara vara i ett sammanhang och hellre korsbefruktat mellan flera, exempelvis genom att föra samman cirkusstudenter och ekonomer. 

Under en period gästforskade jag i Berlin och började fundera på om jag kunde formalisera det jag gjorde till en metod. Det blev till bubbelhopp, ett begrepp jag stött på hos apputvecklaren Max Hawkins. Jag lyckades övertala mina kolleger på Handels att testa det på studenter. Nu har vi låtit tusentals studenter träna sina förmågor, göra bubbelhopp och skriva ned sina upplevelser.«

Emma Stenström

»Många menar att kaninhålen uppstår i de sociala nätverken. Att algoritmerna driver oss mot en affektiv polarisering.«

…att börja med små hopp.

»Börja i det lilla. Alla hopp måste inte vara jättestora. Du behöver inte börja med att träffa den gängkriminella. Själv är jag inte alls intresserad av att träffa grovt kriminella i mina bubbelhopp – jag blir rädd. På arbetsplatser finns många olika sätt att få till de små hoppen med enkla medel. En del företag sysslar med lunchroulette, alltså att lotta ut lunchträffar. En annan metod är shadowing — att vända på roller, praoa hos varandra…«

…nya perspektiv på strategimötet.

»Jag var med när ledningsgruppen på ett stort företag bubbelhoppade. De fick sitta på stolar längs väggen och ett gäng 20-åringar kallades in för att leda strategimötet. Sedan satt ledningsgruppen och lyssnade på deras perspektiv.«

…punktinsatser från HR.

»Som HR måste man ofta vara försiktig med folks tid. Strunta i att göra en jättegrej över flera dagar. Ta i stället 10 minuter i början av måndagsmötet för att prata om hur vi ställer frågor. Nästa gång pratar vi lyssnande, tredje gången konflikthantering. På så sätt kan man förbättra samtalskvaliteten och perspektivseendet. Sedan kan man prova mer formellt längre fram.«

Emma Stenström

»En del företag sysslar med lunchroulette, alltså att lotta ut lunchträffar. En annan metod är shadowing – att vända på roller, praoa hos varandra…«

…polarisering.

»I USA får man inte ens använda vissa begrepp längre. En kollega på ett universitet i Florida har fått en lista över begrepp de inte får använda, såsom ›mångfald‹ och ›genus‹ – allt som anses ›woke‹ – eftersom de är rädda att bli av med finansieringen. På västkusten likadant, men tvärtom.«

…att nyttja hennes bok för att förbättra sina nära relationer.

»Jag tror att om man förstår sig själv som människa och skapar bra relationer i det lilla, blir det också lättare att brygga i det stora.«

Emma Stenström
I Handelshögskolans hjärta, biblioteket.

Text: Sofia Hallström
Foto: Hannes Söderlund

Publicerad: söndag 21 maj, 2023