Annons: INNEHÅLL FRÅN FRAMFOT

INNEHÅLL FRÅN FRAMFOT

5 tips för dig som leder i förändring

Ska ni implementera ett nytt affärssystem? Har ni skaffat nya mikrovågsugnar till lunchmatsalen, eller plötsligt ställts inför en pandemi som vänt upp och ned på det mesta?

Ja, då har du kanske redan upptäckt att förändringsledning är en kompetens som kan göra stor skillnad. Tillsammans med Framfot företagsutbildning kan du träna praktiskt och bli en ännu bättre förändringsledare – kolla in deras utbildning i Förändringsledning. Läs vidare i artikeln för några tips som tar dig och dina medarbetare genom förändring på ett smidigare sätt.

Att leda i förändring

Om du som chef eller teamledare redan har provat på att leda i förändring, har du kanske också varit med om både framgångar och utmaningar i det. Förändringsledning handlar kort och gott om att använda metoder och arbetssätt för att skapa och driva förändring, som dessutom ska hålla över tid.

Ung kvinna

5 tips för lyckad förändring

Här är några viktiga nycklar för att lyckas bättre med ditt förändringsarbete.

Förbered dig noga

Det kan vara lockande att slänga sig rätt in i arbetet – men en bra förberedelsefas lägger grunden för goda förändringsprojekt. Skissa på din tidslinje, fundera på vad du ska kommunicera, till vilka, och när. I Framfots utbildning Förändringsledning jobbar du praktiskt med ditt eget projekt under utbildningsdagarna, och har möjlighet att bolla din situation med en erfaren utbildare, både under och efter utbildningen.

Kommunicera syftet med förändringen

Förändring handlar inte bara om att implementera nya processer, utan också om att förändra kultur och inställning i organisationen. Det är inget man gör i en handvändning! För att lyckas behöver du kommunicera projektets syfte på ett tydligt sätt. När du lyckas med att skapa förståelse och engagemang för förändringen, då är du på god väg in i mål.

Bryt ner förändringen i mindre bitar

På samma tema – alltså att skapa engagemang: se till att implementera förändringen bit för bit. Genom att bryta ner projektet i mindre delar och delegera ansvar för de olika delarna till olika medarbetare, skapar du ett engagemang. En utbredd känsla av delaktighet och ansvar för projektet. Det är en viktig nyckel till framgång.

Rusta dig med koll på kurvan

Något som gäller i de flesta förändringsarbeten är att processen sällan är linjär. Ofta handlar det om att leda gruppen och processen utifrån devisen ”två steg fram och ett tillbaka”. För dig som leder andra handlar en stor del av förändringsresan om att ta hänsyn till var olika invidider och grupper befinner sig. Vi påverkas och reagerar nämligen olika på förändring. Där kan kunskap om förändringskurvan komma väl till pass. Läs mer om förändringsledning och förändringskurvan här!

Var beredd på motstånd

Förändring är jobbigt och troligtvis kommer någon eller några medarbetare vara skeptiska till förändringen. Någon kommer kanske till och med motarbeta dig. Genom att vara förberedd på det kan du mota Olle i grind. En bra förändringsledare kan hantera motstånd och konflikter på ett bra sätt. Grundregel nummer ett är att lyssna. Lyssna på medarbetarnas oro och erbjud stöd när det behövs.

Publicerad: måndag 20 november, 2023

Om Framfot företagsutbildning

Vi älskar att göra det vi gör, och det är att hjälpa andra att bli bäst på det de gör. Det började vi med år 2005 och idag utbildar vi ungefär femtusen deltagare per år. Vi vet att utveckling och glädje i arbetslivet går hand i hand. Därför brinner vi för att skapa mod och engagemang som leder till förändring, på riktigt. Du bestämmer dig för vad du vill uppnå och vi stöttar dig så att du lyckas.

Läs gärna mer om oss och vårt utbud på framfot.se.